Фалиралата борса за криптовалути FTX дължи 3,1 милиарда долара на 50 души

OFFNews 21 ноември 2022 в 15:11 2755 1

FTX

Снимка Туитър

FTX

Фалиралата борса за криптовалути FTX дължи на 50-те си най-големи кредитора близо 3,1 млрд. долара, става ясно от подадена в американски съд молба за обявяване в несъстоятелност. Само към първите 10 кредитора дългът е около $1,45 млрд. - се казва в съдебно заявление през уикенда. Имената им не се посочват. На най-големия кредитор се дължат 226 млн. долара.

FTX и свързаните с нея дружества подадоха молба за обявяване в несъстоятелност на 11 ноември в Делауеър, САЩ. Сривът разтърси индустрията на криптовалутите и намали състоянието на 30-годишния ѝ основател Самюъл Бакман-Фрид от над 15 млрд. долара до почти нищо за няколко дни.

Кредиторите на FTX са около 1 милион.

Размерът на загубите все още не е напълно известен поради предполагаемо лошо водене на документация. В събота компанията заяви, че поне 101 дружества по целия свят са били част от процедурата по несъстоятелност.

Борсата беше втората по големина в света, докато опасенията за нейната платежоспособност не предизвикаха рязко увеличение на тегленията и това разкри, че тя не разполага с активи на условна стойност милиарди долари, за които претендираше. FTX беше спечелила подкрепата на известни инвеститори, включително фирмата за рисков капитал Sequoia Capital, най-големият в света мениджър на активи BlackRock и редица известни мениджъри на хедж фондове. Тя плати за подкрепата на известни личности като звездата на американския футбол Том Брейди и комика Лари Дейвид.

Компанията, която бе поета от експерти по несъстоятелността, заяви в събота, че е започнала стратегически преглед на глобалните си активи и се подготвя за продажба или реорганизация на някои бизнеси, като за целта е наета инвестиционната банка Perella Weinberg Partners. Според отделна съдебна документация изслушването по молбите на FTX от първия ден е насрочено за вторник сутринта пред съдия по несъстоятелността в САЩ.

В неделя FTX предупреди, че криптовалута, открадната в последните етапи на нейния фалит, се прехвърля на други борси. Според анализатори, проследяващи трансакциите, предполагаемата открадната криптовалута е била на стойност 270 млн. долара в неделя. FTX поиска от други борси да помогнат за връщането на активите.

Компанията назначи за свой главен изпълнителен директор Джон Рей III, експерт по преструктуриране, който преди това е контролирал фалита на Enron - компанията, с чието име се свързва една от най-известните и големи корпоративни измами в историята на САЩ.

В заявление до съда по несъстоятелността в Делауеър той пише: "Никога в кариерата си не съм виждал такъв пълен провал на корпоративния контрол и такова пълно отсъствие на надеждна финансова информация, както се случи тук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика