Ердоган преряза лентата на най-дългия висящ мост в света

OFFNews 18 март 2022 в 20:10 7546 1

Снимка TRT

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес моста "Чанаккале 1915", най-дългия висящ мост в света, който свързва Европа и Азия в района на Дарданелите, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

Мостът бе открит в деня на отбелязването на 107-ата годишнина от най-голямата победа на османската войска над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата световна война в битката при Чанаккале (Галиполи).

Мостът над Дарданелите ще осигури шосейна връзка между Лапсеки и Гелиболу на двата бряга, осигурявана досега чрез фериботи.

Това е един от най-големите транспортни проекти в историята на Турция, реализацията на който започна на 18 март 2017 г.

Ердоган заяви на церемонията, че Турция днес открива най-дългия висящ мост в света с най-голямо разстояние между двете вертикални опори, изпреварвайки Япония, която досега е държала първенството в това отношение.

Той посочи, че в името на новия мост е отбелязана годината на победата в битката при Чанаккале - 1915 г., а техническите особености на моста носят определен смисъл. Ердоган каза, че височината на опорните колони е 318 метра, което отразява датата 18 март, а разстоянието между двете опорни части на моста е 2023 метра, което символизира 2023 г., когато се навършват 100 г. от основаването на републиката.

Президентът отбеляза, че мостът е реализиран с инвестиция от 2,5 милиарда евро, като той ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии. Ердоган обясни, че изчисленията показват, че проектът ще допринесе с 5,3 милиарда евро в производство за икономиката, за заетостта - със 118 000 души, и за националния доход - с 2,4 милиарда евро.

Ердоган припомни, че мостът е построен чрез модела на партньорство между държавния и частния сектор и посочи, че Турция се нарежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по прилагане на този бизнес модел.

Той не пропусна да отбележи, че досега транспортната връзка между Лапсеки и Гелиболу се е осъществявала само с фериботи, като пътуването между двата бряга е отнемало 1,5 часа. И подчерта, че с новия мост пътуването ще отнема само 6 минути.

Президентът съобщи, че наред с новия мост, днес се открива и 101-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, която е част от голям транспортен проект, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир.

Ердоган съобщи, че таксата за преминаване на автомобили през моста "Чанаккале 1915" ще бъде 200 лири (25 лв.). А преминаването през първата седмица след откриването ще бъде безплатно.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -8580

    1

    Мост свързващ 2 континента на цената на мост между 2 врачански село изграден по времето на една 12 годишна диктатура.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх