Еманюел Макрон призова Иран ''да прекрати незабавно'' подкрепата си за Русия във войната срещу Украйна

OFFNews 10 юни 2023 в 22:37 3487 2

Еманюел Макрон

Снимка АП/БТА

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес иранския си колега Ебрахим Раиси, че ще има последици от доставянето на дронове на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на Макрон.

В телефонен разговор с Раиси френският държавен глава е призовал Иран "незабавно да прекрати" подкрепата, която оказва на Русия във войната срещу Украйна, съобщи БТА.

Френският държавен глава "предупреди за сериозни последици - както за сигурността, така и от хуманитарно естество - от доставянето на ирански безпилотни летателни апарати на Русия и призова Техеран незабавно да преустанови подкрепата си за агресията на Русия срещу Украйна", се казва в съобщение на френското президентство, цитирано от Франс прес.

В 90-минутния телефонен разговор Макрон и Раиси "обсъдиха как да се активизират отношенията и по-конкретно настоящите преговори (по ядрената тема) и регионалните развития", съобщи ирански официален представител.

Според френското президентство Макрон е "изразил също загриженост от сегашната траектория на иранската ядрена програма и е потвърдил решимостта на Франция и нейните европейски партньори за намиране на дипломатическо решение на този въпрос".

Президентът изтъкна, че е важно Иран да предприеме конкретни и подлежащи на проверка мерки за деескалация и да изпълни изцяло и незабавно международните си задължения и ангажиментите, поети пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на 4 март", допълва Елисейският дворец.

Великобритания, Франция, Германия, САЩ и Украйна твърдят, че доставянето на дронове иранско производство на Русия нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г., с която беше скрепена сделката за иранската ядрена програма.

Вчера Белият дом заяви, че Русия изглежда задълбочава сътрудничеството си с Иран в областта на отбраната и е получила стотици дронове камикадзе, които използва за нанасяне на удари в Украйна.

В хода на днешния разговор Макрон изрази отново "облекчение от освобождаването на 12 май на двама френски граждани, задържани в Иран". Наред с това обаче той изтъкна дълбоката си загриженост за състоянието на четирима френски граждани, които все още са задържани в Иран, и призова за пореден път за незабавното им освобождаване, посочва френското президентство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

3

Любомир 2023

11.06 2023 в 18:21

да,само САЩ не са?!По-голяма империя на Ционисткото зло няма никъде

805

1

Peshokonya

11.06 2023 в 04:55

Ако навремето франсетата не бяха държали оня изверг Хомейни като защитен вид, а го бяха предали на шаха, то сега Иран щеше да е просветски и нямаше да се сближава с империя на злото! Те и Рашистан и Иран са империи на злото!