Еквадор предупреди Великобритания да не влиза в посолството

Лъчезар Вълев 21 август 2012 в 11:55 4531 0

Президентът на Еквадор  Рафаел Кореа. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Президентът на Еквадор Рафаел Кореа. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания ще се обрече на дипломатическо самоубийство ако се опита да влезе в посолството на Еквадор в Лондон.

Това заяви еквадорският президент Рафаел Кореа, цитиран от Би Би Си.

По думите му подобно действие би дискредитирало дипломатическите мисии на Обединеното кралство в целия свят. 

Еквадорският президент подкрепя твърдението на Асандж, че има риск да бъде изпратен в САЩ, за да понесе наказание изтеклите през 2010 г. в сайта WikiLeaks дипломатически телеграми и секретни военни документи.

Междувременно хиляди еквадорци проведоха във вторник демонстрация в подкрепа на решението на правителството да даде на Асандж политическо убежище.

Протестиращите изразиха недоволството си от от заплахите на Великобритания да нахлуе в посолството на южноамериканската страна в Лондон.

Президентът на Венецуела Уго Чавес също не остана безучастен по случая. 

Той предупреди Великобритания, че страната му ще предприеме радикални мерки, ако британските власти проникнат насилствено на територията на еквадорското посолство в Лондон, за да арестуват Асандж.

„Ако Великобритания наруши суверенитета на Еквадор, нашият отговор ще бъде радикален. Предлагаме на британското правителство добре да се позамисли, тъй като епохата, когато империите можеха да правят всичко, което поискат, вече завърши”, заяви венецуелският президент в свое изказване по националната телевизия.

Чавес, който е дългогодишен съюзник на еквадорския президент Рафаел Кореа, не уточни какви именно действия може да предприеме Каракас, но отбеляза, че те вече се подготвят.

Останалите страни от Южна Америка също подкрепиха решението на Еквадор. Те призоваха към диалог, който да сложи край на кризата в отношенията между Кито и Лондон.

Министрите на външните работи на страните от Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР) изразиха солидарност с Кито по време на срещата си в Еквадор. Те призоваха за диалог за постигането на приемливо за всички страни решение. 

На 16 август еквадорският външен министър Рикардо Патино обяви на пресконференция, че страната ще осигури политическо убежище на Асандж.

Асандж бе обявен за международно издирване от полицията в Швеция, където е заподозрян в изнасилване.

От средата на юни създателят на WikiLeaks е отседнал в посолството на Еквадор в Лондон, където отиде, за да поиска убежище. Решението на екваториалната държава предизвика остри реакции във Великобритания, САЩ, Швеция и Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови