Великобритания не пуска Асандж

Лъчезар Вълев 17 август 2012 в 11:41 4406 2

Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания няма да позволи основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж да напусне безпрепятствено страната.

Това заяви на пресконференция британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Би Би Си.

Според Хейг липсва законова основа, която да позволи Асандж да напусне страната.

В четвъртък Еквадор предостави политическо убежище на австралиеца, след като от 19 юни той се укриваше в посолството на държавата в Лондон.

Има голяма вероятност около случаят да се завихри сериозен дипломатически скандал, след като британските власти обявиха, че могат да премахнат дипломатическия статут на посолството, за да екстрадират 41-годишния Асандж. Те определиха това действие като тяхно "правно задължение".

Междувременно се появи информацията, че Асандж планира да направи изявление на живо пред посолството на Еквадор в Лондон в неделя. Това ще е първата му публична поява от март насам.

Ако Асандж напусне територията на еквадорското посолство, той най-вероятно ще бъде арестуван, пише Ройтерс.

41-годишният австралийски гражданин е обвинен от шведското правосъдие в изнасилване и сексуално нападение, които той отрича. 

През ноември 2010 г. шведските органи на реда го обявиха за международно издирване, за да получат възможност да разпитат основателят на WikiLeaks. 

Той поиска от Еквадор политическо убежище, за да избегне екстрадирането. Опасенията му са, че може да бъде предаден на САЩ, за да отговаря за шпионска дейност след разкриването на неговия сайт на 250 000 американски дипломатически грами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!