Асандж: САЩ ни дърпа към пропастта на репресиите

Елица Мартинова 19 август 2012 в 17:22 5599 5

Джулиан Асандж по време на речта си от еквадорското посолство, Снимка: itv.com
Джулиан Асандж по време на речта си от еквадорското посолство, Снимка: itv.com

"Атаките срещу мен и WikiLeaks не са нищо друго, освен лов на вещици, който трябва да спре”, каза създателят на скандалния сайт Джулиан Асандж по време на първото си изявление от месеци.

„Това е преломен момент в историята на САЩ. Сега е моментът, в който правителството трябва да се завърне към ценностите, върху които се е основавало в миналото. В противен случай ще падне в пропастта, завличайки всички нас в опасен и репресивен свят, където журналистите замлъкват от страх, а гражданите трябва да шепнат в тъмното”, каза Асандж.

Той призова президентът Барак Обама и цялото правителство на САЩ да преосмислят позициите си и да „направят правилното нещо”.

Асандж отново изтъкна, че положението, в което се намира, е опит да се наруши правото на свободно слово.

„Заплахата не е само за WikiLeaks, под натиск е свободата на словото и здравето на нашето общество”, подчерта Асандж.

Той благодари на Еквадор и хората, които в последната седмица го подкрепят с протести пред посолството в Лондон.

Това е първото публично изявление на Джулиан Асандж от месеци. Речта си той държа от прозореца на еквадорското посолство в британската столица.

Подробностите около изявлението му се пазеха в строга тайна от съображения за сигурност.

До последния момент не беше ясно дали Асандж ще излезе на тротоара пред посолството или ще говори от сградата. Ясно бе обаче, че ако напусне очертанията на сградата, най-вероятно ще бъде заловен от дебнещите британски полицаи. Минути преди обявения за речта час служители на дипломатическата сграда отвориха прозорците, така че събралата се тълпа бе в очакване до самото излизане на австралиеца.

„Джулиан Асандж е готов за битка. Както винаги, той защитава правото на свободното слово и справедливостта”, заяви пред посолството адвокатът на австралиеца Балтазар Гарсон.

Джулиан Асандж е обявен за международно издирване от полицията в Швеция, където е заподозрян в изнасилване.

От средата на юни създателят на WikiLeaks е отседнал в посолството на Еквадор в Лондон, където отиде, за да поиска убежище. Такова му бе дадено от латиноамериканската страна в четвъртък. Решението на екваториалната държава предизвика остри реакции във Великобритания, САЩ, Швеция и Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови