Дрон по лунната пътека. Украинците пробиха десантен кораб на Русия в Новоросийския залив

OFFNews 04 август 2023 в 10:46 16667 6

По време на нощната атака с морски дронове в Новоросийск е бил ударен големият десантен кораб на руския Северен флот „Оленогорский горняк“. В социалните мрежи се появиха видеозаписи, на които се вижда как корабът със значителен крен (наклон на една страна) е влачен на буксир към брега.

Малко по-късно източници от Службата за безопасност на Украйна разпространиха клип от 1 лице, на който се вижда как морски дрон се насочва като торпедо към кораба на руснаците.

За присъствието на плавателния съд в акваторията на Новоросийск потвърди кметът на града Адрей Кравченко. „Оленогорский горняк“ събира 225 десантчици и до 500 тона техника и товари. На палубата му има сдвоени 57-мм артилерийски установки АК-724, две пускови системи за реактивната система за залпов огън А-215 „Град М“, четири установки на ЗРК „Стрела 2“.

За поразяването на десатнтния кораб праволинейните руски телеграм канали се нахвърлиха върху Анатолий Поздняков, авторът на видеото, на което се вижда, че плавателният съд е взет на буксир и е килнат на една страна. В момента на атаката срещу него, на борда му е имало около 98 души екипаж – матроси и 17 офицери.

„Масово се разпространява грухтене за това, че в Новоросийск са ударили руски десантен кораб. Това го пусна позорния духач Поздняков, затова трябва да сме предпазливи. Информацията още не е потвърдена“, ядосват се от руската страна.

Сериозните анализатори, обаче, посочват, че ВСУ за пореден път са демонстрирали способността да нанасят асиметрични удари по врага в най-добрите традиции за непреки действия.

„След руските атаки срещу пристанищната инфраструктура на Одеска област последва нощна атака на украинците с безекипажни катери (дронове) срещу базата на Черноморския флот в Новоросийск. Повреден е голям десантен кораб от проекта 775, за който, ако се съди по снимките и видеото, има пробойна на левия борд. Корабът е с много голям крен, не може да се движи на собствен ход и го теглят на буксир. Ако не потъне, многомесечният ремонт му е гарантиран“, коментира военният експерт Виктор Босняк.

От всички средства, с които разполага Украйна по открити източници, такъв удар може да нанесе само един апарат, който наскоро беше представен на изложение в Турция – дронът MAGURA V5, с 300-кг бойна част и скорост 42 възела (77 км/ч) и пределна далекобойност 800 километра. Толкова са от контролираното от Украйна черноморско крайбрежие до Новоросийск.

Значението на тази атака, ако наистина зад нея стоят ВСУ е трудно да се оцени. На руските надводни сили им става все по-неуютно в Черно море и уязвими стават дори отдалечените им бази. Наличието на въоръжение у ВСУ на средства за поразяване, подобни на MAGURA V5, силно ще усложни за руснаците поддържането на морската блокада на украинските черноморски пристанища, защото във всеки момент с корветите, които са разположени на подходите към тези пристанища, може да се случи същото, което стана тази нощ с „Оленогорский горняк“, казва още Босняк.

Големият десантен кораб "Оленогорский горняк" с командир капитан втори ранг Максим Рихлов пристигна в Керч на 18 юли след втората атака на Украйна срещу Кримския мост. Когато пусна котва там, местният канал „24 Керч“ съобщи, че плавателният съд е доставен за да прехвърля моторизирани туристи в случай на големи тапи по Кримския мост. По замисъла на окупаторите на Крим трафикът трябваше да се осъществява от два подобни десантни кораба, като изпълняват по няколко курса на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

6

Constanza

06.08 2023 в 18:40

Да е десантен, да е десантен, колко да е десантен?

1236

5

БотоксПутю

04.08 2023 в 11:51

Пиздуй за русским короблем.

12078

4

edin slep

04.08 2023 в 11:34

Римляните след като са превземали някакви територии са вкарвали своя начин на живот - пътища, ясни закони, медицина, водопроводи, обществени бани, обществени тоалетни, канализация, библиотеки, образование ...

По-развитите страни са имали свои варианти на всичко това, но се вижда - борбата е за умовете.

Руснаците какво правят, плячкосват, свалят нивото на завладяната територия до своето собствено. Отвличат деца ...

12407

3

Bad Horse

04.08 2023 в 11:22

Флота им никога не е бил голяма работа, но вече е смешен. Като загубят Севастопол, ще им остане само Новоросийск за големи кораби, при това обстрелван чудесно от Крим. Така че големите кораби ще трябва да напуснат Черно Море.

На север пък Мурманск стана супер лесно да се отреже от доставки от територията на Финландия, новия член на НАТО.

Владивосток го искат китайците. Територията около Амур смятат за нечестно отнета от империалистите, както Хонконг и Макао. Това учат децата в училище, това говорят по телевизиите.

-1650

2

ob1

04.08 2023 в 11:06

Айде да е хаирлия :)
На орките ще им остане флот само в Блядивосток...

2550

1

alfakentavur

04.08 2023 в 11:04

Айде, наслука! Днес един, утре още повече кораби на орките извън строя.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика