Британското разузнаване: С ирански дронове руснаците заместват намаляващите запаси на прецизно въоръжение

OFFNews 24 октомври 2022 в 10:02 4592 2

Южна Украйна

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Части на 17-а самостоятелна танкова Криворожка бригада „Костянтин Пестушко“ на позиции в Южна Украйна.

Въпреки че Русия отрича използването на ирански дронове в бойните действия срещу Украйна, а Иран отрича да е предоставял инструктори и безпилотни апарати на Москва, руската армия продължава да използва иранските Shahed-136 срещу цели в цяла Украйна. Такъв е изводът на британското министерство на отбраната в ежедневното обобщение на данните, постъпващи от разузнаването в Уайтхол.

Лондон анализира, че иранските дронове са бавни, шумни и летят на неголеми височини, благодарение на което са лесни за нацелване от конвенционалната ПВО отбрана, а ВСУ обезврежда до 85 процента от тези обекти.

Според разузнаването на Великобритания Русия използва дроновете от Иран заради намаляващите запаси на прецизно въоръжение с далечен обсег собствено производство.

В понеделник се навършват 8 месеца от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и по данни на украинския генерален щаб за това време Москва е загубила на бойното поле около 68 хиляди души жива сила, 2590 танка, 5295 БМП, 1673 артилерийски системи, 1370 дрона, 270 самолета и 245 хеликоптера, както и 16 кораба.

По данни на украинското командване за последното денонощие противникът се опитва да удържи временно окупираните територии, да подобри тактическата позиция, фокусира усилията си върху потискане на действията на Силите за отбрана в отделните направления, като води нападателни действия най-вече по Бахмутското направление. Според наличната информация Руската федерация продължава да обучава част от мобилизирания личен състав на общовоенни полигони и в учебни звена за специалистите от определени специалности

През изминалите 24 часа Силите за отбрана на Украйна са отблъснали атаки на руснаците в районите населени места Землянка и Чугуновка на Харковска област, както и Соледар, Бахмут, Андриивка, Клишчиевка, Новомихайливка, Марийнка, Невелске , Первомайск и Авдеевка на Донецките области. И през последното денонощие са продължили ракетните и въздушни удари от руска страна по цивилната инфраструктура и жилищни сгради – общо 2 ракетни и 28 въздушни удара, както и 65 обстрела с реактивни системи за залпов огън.

Украинското командване отчита продължаваща заплаха от ракетни и въздушни удари по обектите на критичната инфраструктура на Украйна от територията на Република Беларус, включително и чрез използването на ирански дронове камикадзета, изстрелвани от беларуска територия.

В същото време Институтът за изследване на войната фокусира последния си ежедневен рапорт около твърденията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Украйна подготвя използването на т. н. мръсна бомба срещу Русия под фалшив флаг. Руските пропагандисти използват активно темата в ефир, като убеждават руската аудитория, че такава бомба действително се подготвя, Москва знае къде е мястото и е готова да го унищожи преди „да е готова бомбата“. С тази цел е бил и телефонният маратон на Шойгу, който в неделя звъня последователно на военните министри на Франция, Турция, Великобритания, а накрая и на американския си колега Лойд Остин. Анализаторите от ISW смятат, че ходът на Шойгу е опит за оказване на натиск върху западните партньори на Киев с цел сплашване на НАТО и получаване на отстъпки чрез всяване на страх разговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

24.10 2022 в 11:43

Нормално е да купуваш оръжие от технологично по-напреднала страна. Та и рашките така с иранските дронове. :D

318

1

Valioka

24.10 2022 в 10:29

Ами, нека продължават да ги сглобяват в Сирия...
 
X

Да помогнем на украинските деца!