Нощен обстрел над Николаевска област, свалени са 14 ирански дрона камикадзе

Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, продължава да сее разкол в правителството на РФ

OFFNews 23 октомври 2022 в 09:19 9306 1

жилищен блок под обстрел

Снимка Ukraine UA

През изминалото денонощие нашествениците са нанесли 32 ракетни и 25 въздушни удара

През изминалата нощ Николаевска област е била подложена на обстрел, унищожени са 14 ирански дрона камикадзе, съобщи Южновъздушното командване на Украйна, цитирано от УНИАН.

„В нощта на 22 срещу 23 октомври над Николаевска област силите за противовъздушна отбрана на авиационно командване „Юг“ са свалили единадесет вражески безпилотни летателни апарата камикадзе от типа „Шахед-136“, още три – от други части на Силите за отбрана на южната част на страната", гласи съобщението.

За изминалото денонощие руските нашествениците са нанесли 32 ракетни и 25 въздушни удара. Извършени са повече от 80 обстрела от реактивни системи за залпов огън. Обекти на енергийната и критична инфраструктура на Волин, Ровно, Харков, Хмелницки, Кировоград, Черкаси, Запорожие , Одеска и Николаевска области са били подложени на вражески удари, посочват от Генералния щаб.

На страницата си във Фейсбук от ГВУ съобщават за близо 250 ранени окупатори.

„Според актуализирана информация е потвърдено унищожаването на личен състав и техника на противника през предходните дни: в Нова Каховка, Херсонска област, в резултат на поражението на мястото на дислокация на нашествениците са били унищожени 6 единици въоръжение и военна техника, 150 военнослужещи са ранени; в Запорожка област са ранени 5 единици въоръжение и военна техника и около 100 военнослужещи, пишат от щаба.

Междувременно в Русия бизнесменът и собственик на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, продължава да сее разкол в правителството на Руската федерация, предава украинската УНИАН.

Пригожин е публикувал информация за изграждането на укрепления в Източна Украйна, които наричат "Линията на Вагнер".

В Телеграм канала на Пригожин и ЧВК се съобщава, че руските власти са спрели разширяването на „Линията Вагнер“ към Белгородска област, според доклад на Американския институт за изследване на войната (ISW).

Бизнесменът твърди, че бюрокрацията директно се противопоставя на интересите на населението и нарече бюрократите врагове.

Американски анализатори отбелязват, че руските империалисти многократно са обвинявали Кремъл, че не успява да защити границата на Украйна с Белгородска област, а твърденията на Пригожин за „Линията на Вагнер“ може да са опит да се втвърдят техните искания.

Какво е "линията на Вагнер"

Според експерти Пригожин иска тази отбранителна линия да защитава границата на Белгородска област с Луганска, Харковска и Сумска области на Украйна, без северната част на Луганска област. Анализаторите отбелязаха, че това противоречи на обещанията на руските власти - те твърдяха, че могат да "защитят" цялата Луганска област.

Има и друга версия - "Линията Вагнер" ще обхване само тази част от Луганска област, която врагът държеше под контрол преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

Какво се знае за строителството на "линията Вагнер"

На 22 октомври военният наблюдател Денис Попович съобщи, че руските нашественици изграждат „Линията на Вагнер“ по посока на градовете Сватово и Кременная в Луганска област и се опитват да контраатакуват. Експертът добави, че дължината на тази линия е приблизително два километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови