Британският парламент даде „зелена улица” за въздушни удари по ИДИЛ в Сирия

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 00:47 4634 3

Лейбъристи

Снимка Би Би Си/Стопкадър

Малко преди полунощ по българско време. Лейбъристът Хилъри Бен (в средата) току-що е завършил впечатляващата си реч. Вляво на снимката Корбин – големият губещ от тази нощ.

Камарата на общините в британския парламент малко след полунощ (по българско време) одобри участието на ВВС на страната във въздушните удари по обекти на ИДИЛ в Сирия.

Предложението за такова участие беше внесено от консервативното правителство на Дейвид Камерън, който с много енергия убеждаваше депутатите да го подкрепят.

397 от 650-те депутати гласуваха „за”. „Против” се обявиха само 223-ма. Това е триумф за британския премиер, който по стечение на обстоятелствата ще го отпразнува първо в София, където пристига на кратко посещение днес.

До вчера късно вечерта още не беше сигурно какъв ще бъде изходът от разискванията, в които не един оратор се върна за доводи чак до годините преди Втората световна война и дори преди гражданската война в Испания (1936 – 1939).

По-често обаче се чуваше „Батаклан”, концертната зала, в която на 13 ноември ислямисти избиха 90 души от общо 130 загинали в атентатите в Париж онази вечер.

Би Би Си предаваше на живо продължилата 15 часа разпалена дискусия. Горещият ден в Камарата на общините започна в 11.30 ч по Гринуич (09.30 българско време).

В същинска битка превърна дебатите една процедурна хватка на опозицията. Лейбъристите внесоха за разискване «поправка» , която на практика би блокирала всякакво английско военно участие в Сирия.

Но късно вечерта тяхното възражение бе отхвърлено с 390 срещу 211 гласа. След този момент беше ясно, че въпросът е решен в полза на намесата и разисквания вече почти нямаше.

Повлияна от спомени за оспорваното участие на Обединеното кралство във войната в Ирак през 2003 г., драматичната дилема беше разклатила вътрешното единство в почти всички партии.

Партията на Камерън има 330 места в парламента, наглед достатъчно. Но негови „бунтари” бяха дали да се разбере, че няма да се съгласят с предложението на неговия кабинет. На премиера сякаш оставаше да се надява на по-малките си коалиционни партньори и преди всичко на очерталото се разделение в опозицията, включително в Лейбъристката партия.

Лидерът на лейбъристите, 66-годишният Джереми Корбин е твърд противник на британското участие. Това му навлече обвинението на Камерън, че е «симпатизант на терористите» и част от дебатите днес преминаха под знака на отказа на премиера да се извини.

Снощи особено драматичен момент беше красноречивото и силно аргументирано слово на лейбъриста Хилъри Бен, аплодиран нееднократно от цялата зала, под смръщения поглед на Корбин. Ако някое изказване е «обърнало играта», то беше неговото.

Бен не се спря и пред такъв аргумент: «В историята на нашата партия важен винаги е бил интернационализмът, а сега против нас стои фашизъм» - имаше предвид, разбира се, ИДИЛ.

Вижте изключителната реч на Хилъри Бен:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 13:25

Велика Британия !
Кога тиквите от ГЕРБ ще говорят нещо извън това което главната тиква нареди.

03.12 2015 в 11:44

САЩ нали уж бомбандират от 14 месеца - някой (освен фамилията на Ердоган) файда видял ли е?

Изложиха се като кифладжии Русия като направи повече за 1 седмица отколкото "коалицята" за година.

03.12 2015 в 07:32

Бежанците към Европа определено ще намалеят, като разпердушинят още села и градове в Сирия и западен Ирак.

Между другото, ако бомбардират "организаторите" на тероризма, защо не пуснат няколко и по Брюксел, те са оттам в крайна сметка.