Камерън ще използва британския евроскептицизъм пред Брюксел

Юлиана Ончева 09 май 2015 в 07:00 6856 3

Консерваторите на Дейвид Камерън спечелиха изборите във Великобритания, те ще имат 331 депутати и ще управляват самостоятелно. Лейбъристите останаха далеч назад с 232 места. Как се стигна до този изненадващ резултат спрямо социологическите прогнози и какви рискове крие вотът за бъдещето на Кралството и Европа - OFFNews разговаря с политолога Огнян Минчев

Защо избирателите във Великобритания изненадаха социолозите, нещо непредвидено ли се случи, та се стигна до "най-сладката" - както я определи Дейвид Камерън, победа на консерваторите?

Винаги има ситуационни фактори, както и скрит вот - хората решават в последния момент или се въздържат да казват истината на социолозите, защото не са решили или смятат, че техният вот не е престижен. Вероятно британските изследователи могат да кажат защо се е изкривила ситуацията спрямо предварителните резултати. Но това, което всички изследователи посочват, е, че лейбъристите на практика са изгубили голяма част от избирателите си заради победата на шотландската националистическа партия. Не бива да  забравяме, че Шотландия всъщност е крепостта на лейбъристката партия. Тя винаги е взимала почти всички места, а сега 56 от 57 са заети от шотландските националисти. Това е много тежък удар за партията на Ед Милибанд, при този рязък неин срив още по-отчетливо се очертава победата на консерваторите.

Шотландският вот провали лейбъристите?

На практика имаме разцепване на електората на лейбъристката партия. Голяма част от нейните традиционнии избиратели са гласували за шотландската националистическа партия.

Увеличава ли се сега рискът Шотландия да се отдели, заплашено ли е единството на Кралството?

Шотландският национализъм ще продължава да защитава своята теза за отделяне от Великобритания. не мога да прогнозирам каква ще бъде динамиката на тази претенция за независимост, но мисля, че има известна връзка между нарастващите евроскептични настроения сред английския електорат и нарастването на стремежа за независимост на Шотландия. Тоест - ако евроскептицизмът в Англия спадне, ще намалее и подкрепата за независимостта на Шотландия.

Евроскептиците на Фараж спаднаха, но има ли риск Великобритания да напусне ЕС?

- Изключително противоречиви са информациите за това как могат да се развият нещата след изборите. От една страна по-дясното крило на консервативната партия са убедени евроскептици, а самият Дейвид Камерън е обещал през 2017 година да организира реерендум по въпроса. Така че референдум очевидно ще има и настроенията сред по-консервативните избиратели не са в посока на по-нататъшна евроинтеграция.

От друга страна обаче последните изследвания на общественото мнение във Великобритания показват, макар и не голямо, но нарастване на хората, които подкрепят членството на Великобритания в ЕС. 

На мен лично ми се струва, че евроскептицизмът ще бъде използван като аргумент от новия стар премиер Камерън да договори с Брюксел промени в посока специфичен статут на Великобритания в ЕС. Не смятам, че има пряка опасност страната да напусне Европейския съюз.

Изборите в Кралството всъщност се оказаха вот за статуквото, не за промени?

Да, вот за статуквото бяха. Голямата изненада дойде от очакванията за един мъртъв баланс между двете основни политически партии преди изборите - с разлика до 3% в прогнозните данни на социолозите. Сочени бяха възможни коалиции вдясно на консерваторите с евроскептиците на Найджъл Фараж или вляво на лейбъристите с шотландските националисти. На практика седемте процента разлика в полза на консерваторите бяха типични за британската избирателна система, тъй като тя е мажоритарна. И на практика създава големи предимства за партията, която вземе най-много гласове.

Може ли изборите във Великобритания да се окажат светъл пример за нашите политици - вълна от лидерски оставки сред загубилите?

Във Великобритания това е принцип, нещо, което се разбира от самосебе си. В България оставка се подава на седмия път, във Великобритания - на първия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!