Борисов: Ако 300 000 души дойдат на границата, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат?

Безвизовият режим за Турция е в пъти по-малкото зло, смята той

OFFNews 24 септември 2016 в 18:16 21631 14

Снимка Правителствената пресслужба.

Борисов и Меркел на срещата в Австрия.

"Турция, ако е в НАТО, ние ѝ вярваме, и в същото време част от държавите казват, че те не могат да пътуват безвизово. И на мен ми е трудно да го изговоря пред българския народ, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка, още повече Турция е сигурна трета страна и ние можем да инвестираме да стоят там мигрантите", заяви Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел, предаде "Фокус".

Според него Европа трябва да продължи споразумението с Турция и след декември, защото не е готова да приеме още 1 милион бежанци.

"Неправителствените (организации) стриктно следят за правата на човека. Пред националната телевизия на Австрия и днес зададох въпроса: Какво би станало, ако 200 или 300 000 души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? И какво ще се случи с България, като влязат. Искам вие като европейци по–отдавна в Европа да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане. Аз не искам да чакам. Да се намерят всички възможности за споразумението”, призова Борисов.

„Турция в НАТО ли е? В НАТО е. Като е в НАТО предложих генералният секретар на НАТО да дойде на Европейския съвет през октомври. След като ние сме похарчили като държава над половин милиард до сега за контингент в Афганистан под егидата на НАТО. 110 български войника стоят там, а ни и загинаха и момчета там. Защо нямаме реадмисия, защо ЕС веднага не подписва, за да ги натоварим афганистанците и да ги върнем в Афганистан, където ние пазим демокрацията, която изградихме там?

Или сме направили много хубава демокрация и те бягат от нея, или има някаква друга причина. Оставам на по-умните да го кажат, но така или иначе ние стоим там, в Кербала, и нашите момчета са подложени на огромен риск, а данъкоплатецът, българинът плаща пари”, коментира още премиерът.

Борисов допълни, че е поставил условие и се надява до понеделник парите, обещани ни от ЕС за охрана на границата, ще започнат да идват, "за да можем да започнем и тези процедури за закупуване на техника, камиони, джипове, термокамери, да можем да осигурим условията за живот на военните, които са там и допълнителните полицейски части, които пращаме на границата”, каза още министър-председателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12050

13

Rosen Markov, Ruse

26.09 2016 в 01:57

И аз да задам един въпрос на големия разбирач! Кога ще повишите стандарта на живот в България, че след 50 години ще я обезбългарите тая страна!!!

12530

12

синя сова

25.09 2016 в 22:04

Професоре (№ 2),къде я видя тази демокрация,че установяваш,че дори дошла.В България няма истинска демокрация докато ни управлява това фалшиво уж дясно нещо ,наречено "герб".А за глупостите на "големия евролидер"дори не ми се говори.Дали наистина е казал така пред "началниците",никой не знае.Това ,което говори пред журналистите във "Фокус" ,то е за пред ошашавения електорат,за вътрешна консумация предизборно.На срещата на върха,може и да е бил по-мекичък,кой може да каже къде е истината?

18551

11

Нострадамус

25.09 2016 в 13:41

До"Умен" "Имали сме премиер държащ се като глупак".Не, г-н умен, премиера ни не се държи като глупак, ТОЙ Е ПРОСТАК!

18551

10

Нострадамус

25.09 2016 в 13:37

Toя НЕ спря да рекетира ЕС в полза на Ердоган. С какви ли доказателства за престъпления го държи в ръцете си !!!

20696

8

Новак

25.09 2016 в 06:55

А когато дойдат 1 милион законни мигранти с визи? Но това се явява втори въпрос, а за нашия Тиквун е трудно да мисли върху две неща едновременно. В момента тъпчото се държи като управител на вилает Булгаристан, пряко подчинен на султана. Поне малко достойнство да покаже - той бил европеец, но по-отскоро в Европа. Преди това къде е бил - в Азия ли? То вярно, че бърка Афганистан и Ирак де. Пък след това разправя, че не бил пощенски гълъб. Пощенски може и да не е, но е същата птица като първата му външна министърка, която не знаеше къде се намират Египет, Грузия, Сомалия.
Но драмата е, че и болшинството от европейските лидери са на това ниво щом главите им единствено родиха план да разселват хора подобно на Хитлер и Сталин.

13214

7

XR4

24.09 2016 в 23:50

"...но така или иначе ние стоим там, в Кербала..."

Аз ли сам нещо в грешка , или "Джим Кери" нещо пак се издъни? До колкото си спомням Кербала е в Ирак , а ние там контингент отдавна нямаме!
ПП.За "мароканските скакалци" граници няма!По един или друг начин те ще се вмъкнат в Европа(справка САЩ.........въпреки "миграционната служба" и въпреки оградата по границата с Мехико).Та питам-това ли е начина?Огради,стрелби,вишки......кучета?Любен Дилов(баща)много отдавна го каза-"Всеки един проблем има три решения-две очевидни и едно интелигентно".Това ли е интелигентното решение?