Борисов скастри Турция и Русия пред Американската търговска камара

OFFNews 30 януари 2015 в 17:32 17622 22

Борисов по време на речта си пред Американската търговска камара.
Борисов по време на речта си пред Американската търговска камара.

Турция създава проблеми на България, тъй като се съгласи да изгради "Турски поток", което създава опасност страната ни да бъде изолирана от газопровода, заяви премиерът Бойко Борисов пред  Американската търговска камара.

„Не бива да допускаме това да се случи. В момента България плаща около 6 млрд. и 600 млн. лева за газ и нефт. Това показва, че сме добър пазар. Стабилността в България не се харесва на много хора”, коментира Борисов.

Той изрази надежда, че съседите ни все пак няма да позволят държавата ни да "да бъде наказана". В противен случай би означавало, че Турция не е страна партньор на България.

Той засегна и темата за АЕЦ "Белене", като заяви, че в Женева се водят съдебни дела за милиарди левове.

„Вярно е, че ние нямахме пари да строим, но и огромни пари сме дали. Сега доколкото разбирам от срещата между руския и турския президент в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Може ли НАТО-вска България да не го прави, а НАТО-вска Турция да го прави? Това е въпрос, който чака отговор от нашите европейски и американски партньори”, каза министър-председателят.

Според Борисов българският народ обича руския и му е задължен. Това значи обаче, че ако връзката между двете страни е толкова силна, то Москва би трябвало да ни продава газ на същата цена, на каквото търгува и с Германия.

Председателят на ГЕРБ обеща да отстоява този интерес на България, дори и това да струва падането му от власт.

Той обеща, че се търси вариант за диверсификация на енергията на страната, като изрази съжаление, че "Набуко" не се е осъществил, защото "ако го имаше, сега България нямаше да зависи толкова от "Южен поток".

Премиерът даде съвет на американския бизнес у нас да се държи добре, защото е длъжен да го прави, тъй като ние години наред сме казвали "вижте как е в САЩ", когато сме искали да изтъкнем нещо хубаво.

„Само преди 10 дни Джон Кери на посещение ни върна на мястото ни. България беше изпаднала в тотална изолация. Взе се решение за 4 важни комисии в областта на сигурността, отбраната, енергетиката и културата. В момента от другата ни страна в Украйна се води война. България винаги е бил добър евроатлантически партньор”, коментира още Бойко Борисов.

Темата за шистовия газ също не беше подмината от премиера - той каза, че по време на срещата с Кери не е било обсъждано добиването му, тъй като сме наложили мораториум.

„Ние се съобразихме с обществените страхове. Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига”, каза още министър-председателят.

Ще завършим мандата, Плевнелиев е много добър президент 

Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си, каза премиерът.

Борисов заяви, че се надява местните избори да се проведат в условията на толерантна предизборна кампания.

По думите му най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство.

Премиерът заяви, че не вярва на ЕРП-тата и оправданията им за проблеми в софтуера и попита защо тези проблеми не се случват в полза на потребителите.

Борисов подчерта, че Росен Плевнелиев е много добър президент и допълни, че горчиво е съжалил за шегата си за жената президент.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че президентските избори са далеч и тепърва всяка от партиите ще решава как ще подходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!