Още 19 задържани за незаконно подслушване в Турция

OFFNews 20 януари 2015 в 13:14 3040 1

Снимка AP

Още 19 задържани за незаконно подслушване в Турция

Още 19 души са задържани в Турция по делото за незаконно подслушване на високопоставени лица, в това число и на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турските власти са издали заповеди за арест на общо 28 души – 22 служители на Управлението на телекомуникации и връзки (TIB) и шест работници от Турския съвет за научни и технологични изследвания (TUBITAK), съобщи ТАСС.

Според турската прокуратура арестуваните са свързани със скандала с незаконните подслушвания на кодирани телефони на представители на ръководството на страната и на незащитени телефонни линии.

Сред задържаните са и бивши зам.-ръководители на TIB.

В рамките на полицейската операция са направени обиски в Анкара, Коджаели и други региони на страната, в които има регионални служби на двете ведомства.

Властите свързват подслушването с дейността на паралелна структура, която действа в органите на държавната власт. Тя има за цел да подкопава позициите на ръководителите на страната и на управляващата Партия на справедливостта и развитието, като съхранява външно лоялността си към правителството.

За ръководител на тази организация се смята опозиционерът Фетхуллах Гюлен, за когото също е издадена заповед за арест.

В началото на януари за незаконно подслушване на високопоставени държавници, сред които и президентът Реджеп Тайип Ердоган, бяха задържани най-малко 20 полицаи.

Арести на десетки полицаи в рамките на разследването бяха направени и през юли миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!