Без Коледа: скандалът с истанбулския лицей

Бистра Узунова - DW 19 декември 2016 в 15:14 7524 2

Снимка İstanbul Lisesi

Вълна от възмущение заля Германия, след като стана ясно, че на учителите в елитната германско-турска гимназия в Истанбул е било забранено да говорят за Коледа и за християнските обичаи около този празник. Ето историята:

Елитният истанбулски лицей е известен и като Германско международно училище. В гимназията се взима матура, признавана от германските училищни власти, а 35 от учителите са изпратени от Германия. Техните заплати се плащат с пари на германските данъкоплатци.

Никакви песни, никакви тържества

Както стана ясно в неделя, ръководството на германския отдел на лицея е уведомило учителската колегия, че турското ръководство на училището е разпоредило незабавно да бъдат прекратени всякакви занимания, в които се говори за християнските коледни обичаи и за Рождество Христово. Германски учители в Истанбул потвърдиха пред „Шпигел”, че им е било наредено да не провеждат коледни тържества с учениците и да не пеят коледни песни. Учителите били освен това призовани да свалят от стените на класните стаи всички Коледни календари.

Турското ръководство на елитната гимназия, което се назначава директно от Министерството на образованието, реагира с опровержение. Не сме забранявали да се говори за Коледа, казват от турското училищно ръководство, но същевременно твърдят, че "през последните седмици германските учители са разглеждали текстове за Коледа и за християнските традиции по начин, който не отговаря на изискванията, залегнали в учебния план".

Вълна от възмущение

Германското общество и правителството в Берлин реагираха с възмущение. „Не разбираме изненадващото решение на ръководството на лицея”, се казва в съобщение на германското Външно министерство. „Твърде жалко е, че в това училище се слага край на добрите традиции за междукултурен обмен в коледния период", четем още в съобщението на външното министерство. Оттам заявиха, че ще обсъдят конфликта с турските си партньори.

Редица германски политици окачествиха решението на турското ръководство на училището като следствие от ислямско-консервативния курс на президента Ердоган. „Да се забраняват културните влияния с декрет е израз на желанието за налагане на контрол и капсулиране. И е пълна противоположност на това, което разбираме под свобода и просвещение”, заяви заместник-председателката на ХДС Юлия Кльокнер. „Който потиска свободната мисъл, навярно е способен да извърши и други неща в своето заслепение”, заяви още Кльокнер.

"Става все по-видимо, че Турция е напът да се превърне в автокрация", отбеляза на свой ред Герда Хаселфелд, лидерка на парламентарната фракция на ХСС, а председателят на Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход, припомни, че Турция винаги е била родина и на гръцките, арамейските и арменските християни - и то много преди първите турци и мюсюлмани да стъпят на анадолска земя. Според Йоздемир, турският президент Ердоган явно е решил да "изкорени и последните остатъци религиозно и етническо многообразие, щом разглежда като заплаха за своето господство нещо толкова безобидно като коледните песни".

Категорична позиция зае и представителката на германската Левица Севим Дагделен, която също е от турски произход. По нейните думи, щом "ислямистката диктатура" на Ердоган вече забранява дори споменаването на Коледа, германското правителство трябва добре да размисли дали е удачно да финансира с пари на данъкоплатците училището в Истанбул.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови