Турция е напът да се превърне в купчина развалини

Седа Сердар - DW Последна промяна на 18 декември 2016 в 14:14 17205 4

Снимка DW

Седа Сердар ръководи Турската редакция на DW.

Терористични нападения, опит за преврат, вълна от арести: така изглеждаше Турция през отиващата си година. А президентът Ердоган очевидно няма рецепта срещу задълбочаващия се разкол в турското общество, пише Седа Сердар.

Турция е напът да се превърне в купчина развалини - кръвопролития при терористичните нападения в големите градове, кръвопролития в окопната война срещу кюрдите в Източна Турция. Към всичко това трябва да прибавим бушуващата в съседна Сирия война, опита за преврат от това лято и последвалите го събития. Казано накратко: Турция се намира в перманентно извънредно положение, а заради новините за все нови и нови атентати жителите на страната са изнервени до краен предел - въпреки непрестанните уверения на правителството, че ще сложи край на терора.

Планина от проблеми

При това турците се страхуват не само заради смъртоносния терор, но и заради фактическата отмяна на демокрацията. След неуспешния опит за преврат хиляди турци бяха арестувани или загубиха работата си. И далеч не само привържениците на Гюлен са на мушката на управляващата партия - всеки, който по една или друга причина ѝ изглежда опасен, бързо може да се превърне в мишена.

Със своята тактика срещу прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) правителството още повече разединява страната. Мнозина от хората, които сега лежат в затвора, доскоро търсеха решение на кюрдския конфликт заедно с управляващата партия. Още по-обезпокоително е състоянието на турската преса - вече почти няма свободни, критични към правителството медии.

А с оглед на почти четирите милиона бежанци, които понастоящем се намират в Турция, положението става още по-сложно. Избягалите сирийци са обезверени до краен предел, защото не съзират никакви перспективи за себе си в Турция. След боевете в Алепо се очаква нова бежанска вълна, която ще изостри още повече социалните напрежения. А фактът, че сделката за бежанците с ЕС постоянно се поставя под въпрос, усложнява ситуацията още повече.

На фона на планината от проблеми турският президент продължава да преследва неотклонно заветната си цел: промяна на конституцията, в резултат от което Турция да бъде превърната в президентска република. Но терористичните атентати от последните дни показват съвсем недвусмислено, че има много по-важни задачи: правителството спешно трябва да намери решение срещу терористичната заплаха.

"Национална мобилизация срещу терора"

В речта си, която държа в сряда пред градоначалниците, президентът Ердоган призова към национална мобилизация срещу терора. Турците трябвало да са единни. И техните врагове трябвало да знаят, че Турция ще отвърне на ударите. Съвсем между другото Ердоган призова градоначалниците да следят за подозрителни дейности в техните общини. Защото никой друг не знаел по-добре от тях какво става в турските домакинства. Само че този апел стои в пълно противоречие с призива за единство на нацията. Не само защото означава атака срещу личната сфера на турците, а и защото усилва още повече страха им от доноси. Така ли се умиротворява и сплотява едно и бездруго травматизирано общество?

Дойче велезаглавието е на редакцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8048

4

зора

18.12 2016 в 17:47

Ами правилно казва жената. Преживели сме го - съсед съседа дебне, приятели си пишат доноси, та и жени срещу съпрузи доноси пишат. Не отива на хубаво Турция, въпреки по-горните коментари, че никога по-единен не бил народа. Страх витае във въздуха, страх за работа, за лично мнение,страх по кафенета, сакън ще ги изпееш и всички с едни и същи клишета говорят. Не ги обвинявам хората, знаем какво беше при нас, трябва да се оцелява...

9342

3

torbalancho

18.12 2016 в 16:37

Те в Турция започнаха пинг понг с бомби, между ПКК и ултрасите.
Пинг-бомба, Понг-бомба...

8678

1

ovgun

18.12 2016 в 14:35

Идиотите от DW май и те не си вярват, като пишат глупостите си. Турция е по-сплотена от всякога срещу тероризма и няколко атентата абсолютно нищо не могат да направят срещу османеца Ердоган. Тея DW взимат някакви тежки наркотици и време да бъдат съдени за глупостите, които им спускат от САЩ.