"Берлин иска Гърция вън от еврозоната, за да сплаши Франция"

OFFNews 11 юли 2015 в 09:45 11947 10

Снимка Reuters

Янис Варуфакис.

"Германия иска да изхвърли Гърция от еврозоната, за да може по този начин да изплаши Франция, като я принуди да приеме немския модел на дисциплинарна еврозона", заяви бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис, цитиран от "Гардиън".

Той е убеден, че германският министър на финансите Волфганг Шойбле цели по този начин даде пример за назидание на Париж, вдъхвайки у него "Божествен страх".

Франция, най-силната икономика в еврозоната след Германия, вече започна реформи, за да съживи растежа на икономиката си и да намали безработицата.

Според него, когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г., вместо преструктуриране на дълга й и реформа на икономиката й е бил избран "токсичният" вариант - "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

Варуфакис изтъква, че от идването на СИРИЗА на власт насам, мнозинството от еврогрупата, водено от Шойбле, направо е приело Grexita като способ срещу правителството на балканската страна. Той смята, че дори да се приеме излизане от еврозоната на Гърция, това ще отнеме повече от 1 година.

"Грекзит ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!