"Берлин иска Гърция вън от еврозоната, за да сплаши Франция"

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2015 в 09:45 11265 10

Снимка Reuters

Янис Варуфакис.

"Германия иска да изхвърли Гърция от еврозоната, за да може по този начин да изплаши Франция, като я принуди да приеме немския модел на дисциплинарна еврозона", заяви бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис, цитиран от "Гардиън".

Той е убеден, че германският министър на финансите Волфганг Шойбле цели по този начин даде пример за назидание на Париж, вдъхвайки у него "Божествен страх".

Франция, най-силната икономика в еврозоната след Германия, вече започна реформи, за да съживи растежа на икономиката си и да намали безработицата.

Според него, когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г., вместо преструктуриране на дълга й и реформа на икономиката й е бил избран "токсичният" вариант - "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

Варуфакис изтъква, че от идването на СИРИЗА на власт насам, мнозинството от еврогрупата, водено от Шойбле, направо е приело Grexita като способ срещу правителството на балканската страна. Той смята, че дори да се приеме излизане от еврозоната на Гърция, това ще отнеме повече от 1 година.

"Грекзит ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2015 в 22:22

Може някои от нас да не одобряват един или друг аспект в политиката му, но никой няма право да твърди, че Ципрас не е образцов демократ.
Всъщност може би това е най-важното нещо в неговото присъствие: примерът му как да се държи един управник, как да се спазват духът и буквата на демокрацията.
Че май нашите управниците отдавна са ги забравили или въобще ги нямат, а ние - отвикнали от тях или въобще не ги познаваме.
Прекрасно е, че Ципрас ни припомни старите демократични ценности на Европа не само на нас- българските граждани, а и на останалите европейски граждани, и на управляващите неолиберални котерии в Европа и по света. Безценно!
Въпросът с външния дълг на Гърция отдавна не е за пари, а за политики.
За това ще оцелее ли неолибералната идеология или след удара от разразилата се неолиберална финансова криза от САЩ 2007 г., ще последва и погребването й?
За това ще продължи ли да е възможно група хора да произвеждат пари, да ги дават на заем и да управляват огромни маси по този начин?
За това дали политическата система на глобална финансова олигархия ще оцелее и укрепне, или ще започне да бъде рушена чрез демокрацията и ефекта на доминото?
За това дали ще оцелее най-голямото следвоенно постижение на Европа станала неин демократичен идеал и ценностна система -европейската социална държава рушена от ударите на неолиберализма отнасящ социалните придобивки на хората в гърлата на банките?
Ще бъде ли Гърция последвана от Италия и Испания с идващите на власт мощни политически формации и съратници на СИРИЗА- "Движение 5 звезди" ( Чинкуе стеле) на Бепе Грило в Италия и ПОДЕМОС на Инглесиас в Испания?
Eдно е абсолютно сигурно, че неолибералите управляващи ЕС и водещите страни Меркел и Оланд за да оцелеят ще бъдат принудени да променят тотално политиката си към банките, правилата за влизане в Еврозоната и в управлението на ЕС.
С това Европа ще сложи усмирителна риза на неолибералния капитализъм, прогони и върне в неговата майка и родител- САЩ, а неолибералите ще бъдат свалени трайно от власт и заменени с новите антинеолиберални сили, борещи се срещу неолибералния капитализъм, които коренно ще променят посоките на движение на ЕС.
Едно е сигурно- Гърция първа удари пирона в ковчега на неолибералния капитализъм, връщане назад няма, прогонването му от Европа е до дни! Демокрацията на Европа побеждава американския неолиберализъм !

Браво на гърците!

11.07 2015 в 18:22

Според Варуфакис "...още през 2010 г. е трябвало да се избере разумната опция - преструктуриране на дълга и оздравяване на икономиката, а не "токсичната опция" - да се дават нови заеми на банкрутирал получател, който да се преструва, че е платежоспособен. Причината за този избор, пише Варуфакис, е желанието да се спасят германските и френски банки с огромни активи в гръцкия дълг."

Ами ако Варуфакис е прав??!!
Дали за да се спасят германските и френски банки с огромни активи в гръцкия дълг, не се приема неговото преструктуриране, а се избира варианта с отпускане на нови кредити, но вече не от частните банки, а от държавите на тези банки, като с тези допълнителни кредити се погасяват основно и най-вече задълженията на Гърция към частните банки??!! Но тъй като задълженията към частните банки все още не са погасени, ще се продължи с "държавното кредитиране", докато не се погасят общо задълженията към частните банки и чак след това ще се премине към преструктуриране на дълга, но вече не за сметка на частните банки, а на гражданите на държавите-кредитодатели!!! И това ще бъде вече "в името и за запазването на единна Европа", в името на ... каквито се сетите "все по-убедителни" основания!!!...
Дали това не е "европейското КТБ"??

11.07 2015 в 17:58

Тоя Варуфакис се доказа че е пълен неграмотник,сега пак продължава да се изказва неподготвен.!

11.07 2015 в 17:35

Според Варуфакис "...още през 2010 г. е трябвало да се избере разумната опция - преструктуриране на дълга и оздравяване на икономиката, а не "токсичната опция" - да се дават нови заеми на банкрутирал получател, който да се преструва, че е платежоспособен. Причината за този избор, пише Варуфакис, е желанието да се спасят германските и френски банки с огромни активи в гръцкия дълг."

Ами ако Варуфакис е прав??!!
Дали за да се спасят германските и френски банки с огромни активи в гръцкия дълг, не се приема неговото преструктуриране, а се избира варианта с отпускане на нови кредити, но вече не от частните банки, а от държавите на тези банки, като с тези допълнителни кредити се погасяват основно и най-вече задълженията на Гърция към частните банки??!! В действителност е направено цинично прехвърляне на частни загуби върху раменете на данъкоплатците!!
Но тъй като задълженията към частните банки все още не са погасени, ще се продължи с "държавното кредитиране", докато не се погасят общо задълженията към частните банки и чак след това ще се премине към преструктуриране на дълга, но вече не за сметка на частните банки, а на гражданите на държавите-кредитодатели!!! И това ще бъде вече "в името и за запазването на единна Европа", в името на ... каквито се сетите "все по-убедителни" основания!!!...

11.07 2015 в 12:10

Европа си намери защитници в лицето на нашите тунеядци, но успя
да покаже на всички играта на големите- ние да сме добре, а другите да потъват.Но накрая колата може да се обърне...

11.07 2015 в 11:20

Кой го пита гръцкия Гумен Речев ? Тоя разбира от икономика, колкото баба ми от ядрена физика

11.07 2015 в 11:16

You won't know this, but a very important TTIP vote happened in Europe this week
http://www.independent.co.uk/voices/comment/you-wont-know-this-but-a-very-important-ttip-vote-happened-in-europe-thi s-week-10380530.html

Съвсем естествено е да не ни уведомяват за такива неща, нали? Офнюз?

11.07 2015 в 10:46

върнете си заемите и ще сте ви е все тая за лошите германци

11.07 2015 в 10:44

Не бе. Сорос иска Гърция вън от Еврозоната, за да си отмъсти на Германия хахаха..

11.07 2015 в 10:02

Тия двамата ШОРОШОИДА с Ципрас ми прескочиха глупостите за ЧЕТВЪРТИЯ райх с нисък старт, обаче ги цитират и им плащат, а за мене само жълти стинки и тормоз от начальниците.

Омерзен съм.