Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Financial Times: Българският лев става все по-популярен в Гърция

OFFNews 10 юли 2015 в 18:37 9242 5

Снимка БГНЕС / Архив

Публикуваме превод на материал на британското бизнес издание Financial Times по повод гръцката криза и факта, че в южната ни съседка все по-често приемат да се плаща с левове.

Костадин Добрев, като много други българи, е чест посетител на плажовете и баровете в Северна Гърция. Тази седмица обаче работещият като пожарникар Добрев забелязва, че нещата са различни. Първо му направило впечатление, че магазините са полупразни. След това, още по-изненадващо, той открива, че гръцки хотели и ресторанти на драго сърце приемат да им се плаща и в български левове.

Докато политиците в Европа се подготвят за срещата на върха през уикенда, за да решат дали Гърция ще остане в еврозоната, опитът на Костадин Добрев показва как старите сигурни факти се рушат. Възможно е до началото на следващата седмица на гърците да им се наложи да се подготвят за живот извън еврото и евентуалното връщане към драхмата.

Много гърци, които работят в сферата на търговията на дребно и на туризма, споделят, че за тях има все повече смисъл да приемат български и турски пари в момент, когато туризмът, който е икономическият двигател на страната, е под заплаха. Според гръцката туристическа конфедерация резервациите в последния момент за почивка в страната са се сринали с 30-40% в сравнение със същия период през 2014 г.

Атанасос Крицинис, който управлява веригата супермаркети "Крита", разказва, че българи посещават магазините в северните градове Ксанти и Комотини и плащат в левове.

"Няма нищо лошо в това да приемаме българска валута, той като тя е стабилна и фискирана към еврото. Защо да не ги приемаме? Законно е, няма причина да не ги приемаме. Има сериозен проблем с ликвидността в Гърция, така че това е начин да се набави допълнителна ликвидност", казва Крицинис.

Хората в северните гръцки градове разказват, че някои пътували до България с левовете, които там обменяли за евро и така заобикаляли дневния лимит от 60 евро за теглене на пари в брой от банкоматите.

Добрев подчертава, че в Гърция не приемат левове навсякъде: късметът не му се усмихнал в бара на плажа.

"Казаха, че е имало твърде много несигурност и че могат да се върнат към драхмата следващата седмица", обяснява той.

За българите, които преживяха хиперинфлация през края на 90-те години, е дълбоко иронично, че валутата им изневиделица се превръща в стабилна и надеждна за по-богатия им съсед, който се присъедини към еврозоната през 2001 г. Левът се срина от 71 за долар през 1995 г. до повече от 3 000 в началото на 1997 г. и сегашната му устойчивост се дължи отчасти на това, че е фиксиран към еврото.

Много от гърците в туристическия бизнес също приемат да им се плаща в левове, защото могат да използват българските пари при пътуванията си през граница, за да купуват по-евтини стоки от магазините в България.

Димитрис Хадалис, които е президент на група, представляваща интересите на малките хотелиери на Халкидическия полуостров, заявява, че приемането на левове не се случва толкова често в тази част от Гърция.

По думите му работещите в туризма обаче са помолени да бъдат гъвкави в приемането на различни валути.

"Ние приемаме левове - има разпореждане от гръцката туристическа конфедерация и от Асоциацията на гръцките хотели, според която ние трябва да направим всичко възможно, за да насърчи туристите", казва той.

"Grexit би бил абсолютна катастрофа. Туристите не искат просто времето, морето и хубавите гледки. Те искат и безопасност и страна, която е в Европейския съюз. Представете си, ако те трябва да използват виза или паспорт, за да дойдат в Гърция. Няма да го направят. Надяваме се, че ще има сделка на всяка цена. Ние не можем да приемем унижение", отбелязва Хадалис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews