И какво стана? Ципрас склони на условията, срещу които свика референдум

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 21:28 13224 30

Ева Паунова

С всеки изминал ден гръцкото правителство продължава да ни впечатлява. Само за една вечер ни изненадаха три пъти. Правителството спази срока и изпрати предложенията си навреме. Следващата изненада също не закъсня – изпратените документи не бяха подписани. След това гърците продължиха с изненадите. Оказа се, че предложеният от тях текст е на 80% идентичен с този на кредиторите отпреди две седмици. И ученик от основното училище може да види, че разликите в двата текста са минимални, коментира в петък вечерта българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова.

По отношение на реформите в трудовия пазар, финансовия сектор, данъчната администрация и държавния сектор предложенията са напълно идентични с тези на кредиторите отпреди две седмици. Същото важи и по отношение на приватизацията, а относно реформата на продуктовите разминаванията - последното предложение дори е по-детайлно от това от края на юни. Единствената разлика при пенсионната реформа е, че ще влезе в сила от октомври 2015 г., вместо незабавно. При фискалните структурни мерки разликата е, че Гърция предлага военните разходи да бъдат намалени със 100 милиона евро тази година и с 200 милиона евро през 2016 г., вместо еднократно с 400 милиона евро, отбелязва Паунова.

При ДДС реформата се запазват данъчните привилегии, но само за най-отдалечените острови, а за останалите премахването ще стане поетапно от октомври 2015 г. до края на 2016 г. Виждаме също, че Гърция се е съгласила с изискванията по отношение на бюджетния излишък за следващите 4 години. Има обаче сериозни съмнения дали тези стойности са постижими за текущата година, имайки предвид драстичното влошаване на икономическите показатели през последните седмици. Поради това в гръцкото предложение числата са поставени в скоби, коментира българският евродепутат.

Изводът е, че само седмица след референдума правителството на Ципрас се съгласява с условията, срещу които те сами се обявиха против. Същото направи и гръцият народ по време на референдума – 61,31% гласуваха против това предложение, констатира Ева Паунова.

Оттеглянето на гръцкото правителство от масата на преговори преди две седмици несъмнено е безотговорен акт. Но още по-безотговорно е сегашното предложение на правителството с почти аналогичен пакет от мерки, но при значително по-влошена икономическа ситуация. Ясно е, че целта на референдума бе г-н Ципрас да се бетонира като министър-председател. Въпросът е докога гръцкият народ ще му вярва и ще му позволява да играе главната роля в тази модерна гръцка драма? - каза още тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2015 в 14:01

Може ципрасчо да не е чак такъв глупак, че да разсипе цяла държава... Макар, чв напоследък показваше точно обратното.

11.07 2015 в 12:41

@чесън
Една стара поговорка гласи: "Три неща не мога да се скрият: Бедност, глупост и кашлица", ...по отношение дали хипотетично някой (някоя) би могъл (могла) и да е умен (умна).
Прочее, ако тази девойчица обръгната и изтарикатена имаше поне белетристичните заложби на Каролев - на простотиите и щях да гледам като на хумористични ракази и икономическа фантастика, но отвратителните и кухи клишета напомнят смес от Кунева и онзи с ботоксената усмивка - Софиянски което е изключително дразнещо!

11.07 2015 в 10:17

В крайна сметка, какво постигна Ципрас? Излъга избирателите си, унищожи перспективите за икономически растеж през тази (а вероятно и следващата) година, нанесе директни икономически загуби и пропуснати ползи за над 12 милиарда долара през 2015, настрои огромно мнозинство от европейските политици и народи не само срещу себе си, но и срещу гръцкия народ като цяло, организира безсмислен референдум, като след това предаде народа си, правейки точно обратното на каквото бе решено на този референдум. В Гърция днес имаме един народ, който не иска да бъде спасен, но не иска и сам да се спасява, воден от човек, влязъл в обувките на легендарния предател Ефиалт, който се интересува само от това да спаси себе си. Така че, дори и реформите да бъдат приети от Европа, трагедията изобщо не е свършила. Тя тепърва започва.

11.07 2015 в 10:10

Ааа ама не може Евче да си променяш мнението всяка седмица - журналистиката не е дамска чанта. Нали Ципрас искаше да си измие ръцете с вота и да прехвърли отговорността върху народа заради неспособността си да постигнат споразумение? А и споразумение за момента няма - изпратен е план одобрен от правителството , за спасяване на Гърция от грекзита - този план трябва да бъде прегледан от ЕС сега и тогава двете страни на преговорите трябва окончателно да решат дали да влезе в сила.

11.07 2015 в 10:07

Сещам се за един стар виц: Жената казала на мъжа си да пере, но той отказал. Тогава жена му изкрещяла - "Ще переш и ще пееш дори!" и мъжът й отговорил гордо (като грък :-) - "Ще пера но няма да пея!".
Щялата гръцка трагикомедия която гледахме напоследък показа ясно характера на този народ, няма да коментирам - не си струва усилието.
И да не забравя да предупредя тези които отново се готвят да дадат заеми на гърците: - И тези пари ще потънат, и след 2-3 години гърците пак ще започнат "гордо" да шикалкавят и да се правят на глухи и на "патриоти". Защото пак няма да си плащат дълговете...

11.07 2015 в 10:03

Момичето е хубаво, спор няма. Може даже и да е умно, защо не? Но преждевременната, незаслужена кариера кара тезите да олекват... като излезли от ученически клуб по Дебати - верни, но кухи. Със същата лекота би развила и обратните тези ако се наложи.

11.07 2015 в 10:02

До пипе 16
то кво стана сега - дали като смениш българин с грък при нас нещо ще се оправи - http://sme6ki.com/category/vicove/%D0%B1%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE/

11.07 2015 в 09:47

тази която повтаря като папагал всички глупости, които и наредят , откога започна и от икономика да разбира, някога нещо реално правила ли е

11.07 2015 в 09:33

Тази статия е за вътрешна консумация. Да не би случайно да видим истината, че ЕС клекна пред исканията на Ципрас. Ноповажното е, че Гърците застанаха зад националния си интерес и подкрепиха ръководителите си в един невъзможен демократичен акт в ерата на тоталитаризма в Европа и САЩ.

11.07 2015 в 08:53

Това е абсолютно вярно. Но на никой дори не му направи впечатление, че за безсмисления референдум се похарчиха над 15 милиона евро и макар да са капка в морето в сравнение с огромния дълг на Гърция, е още един показател за безотговорната политика на дебилчето Ципрас.