И какво стана? Ципрас склони на условията, срещу които свика референдум

OFFNews 10 юли 2015 в 21:28 14112 30

Ева Паунова

С всеки изминал ден гръцкото правителство продължава да ни впечатлява. Само за една вечер ни изненадаха три пъти. Правителството спази срока и изпрати предложенията си навреме. Следващата изненада също не закъсня – изпратените документи не бяха подписани. След това гърците продължиха с изненадите. Оказа се, че предложеният от тях текст е на 80% идентичен с този на кредиторите отпреди две седмици. И ученик от основното училище може да види, че разликите в двата текста са минимални, коментира в петък вечерта българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова.

По отношение на реформите в трудовия пазар, финансовия сектор, данъчната администрация и държавния сектор предложенията са напълно идентични с тези на кредиторите отпреди две седмици. Същото важи и по отношение на приватизацията, а относно реформата на продуктовите разминаванията - последното предложение дори е по-детайлно от това от края на юни. Единствената разлика при пенсионната реформа е, че ще влезе в сила от октомври 2015 г., вместо незабавно. При фискалните структурни мерки разликата е, че Гърция предлага военните разходи да бъдат намалени със 100 милиона евро тази година и с 200 милиона евро през 2016 г., вместо еднократно с 400 милиона евро, отбелязва Паунова.

При ДДС реформата се запазват данъчните привилегии, но само за най-отдалечените острови, а за останалите премахването ще стане поетапно от октомври 2015 г. до края на 2016 г. Виждаме също, че Гърция се е съгласила с изискванията по отношение на бюджетния излишък за следващите 4 години. Има обаче сериозни съмнения дали тези стойности са постижими за текущата година, имайки предвид драстичното влошаване на икономическите показатели през последните седмици. Поради това в гръцкото предложение числата са поставени в скоби, коментира българският евродепутат.

Изводът е, че само седмица след референдума правителството на Ципрас се съгласява с условията, срещу които те сами се обявиха против. Същото направи и гръцият народ по време на референдума – 61,31% гласуваха против това предложение, констатира Ева Паунова.

Оттеглянето на гръцкото правителство от масата на преговори преди две седмици несъмнено е безотговорен акт. Но още по-безотговорно е сегашното предложение на правителството с почти аналогичен пакет от мерки, но при значително по-влошена икономическа ситуация. Ясно е, че целта на референдума бе г-н Ципрас да се бетонира като министър-председател. Въпросът е докога гръцкият народ ще му вярва и ще му позволява да играе главната роля в тази модерна гръцка драма? - каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!