Башар Асад е готов за предсрочни избори

OFFNews 25 октомври 2015 в 10:32 3120 3

Сирийският президент Башар ал-Асад е готов за провеждането на парламентарни и президентски избори в страната му, като той ще се кандидатира отново президентското място. Това е съобщил руски депутат за "Франс прес".

"Той е готов да проведе избори с участието на всички политически сили, които искат Сирия да просперира", е казал руският депутат Александър Юшченко в телефонен разговор след среща с Асад в сирийската столица Дамаск. Юшченко е бил част от делегация, в която имало други руски депутати и различни други фигури.

Асад е казал, че е готов да участва в изборите, "ако хората нямат против". "Той е абсолюлто сигурен за себе си", добавил Юшченко след срещата, която продължила час и половина.

Депутатът, който е член на Комунистическата партия в Русия, е наблегнал на това, че сирийският президент е готов да обсъди конституционна реформа и евентуални избори, само когато Сирия се освободи от екстремистите от "Ислямска държава".

Очаква се изявлението на президента да разгневи подкрепяните от Запада умерени бунтовници, както и Вашингтон е неговите съюзници, според които няма бъдеще за Асад в Сирия след конфликта.

Някои от неговите опоненти казват, че той трябва да се оттегли по време на прехода, докато други настояват той да подаде оставка незабавно. Русия, която е един от главните поддръжници на режима на Асад, казва, че е работа на сирийците да решат неговата съдба.

Вчера руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че е време Сирия да се подготвя за избори и че Москва е готова да предостави въздушна подкрепа на подкрепяните от Запада "патриотични" бунтовници", които се бият срещу Асад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!