Quantcast

Москва иска за Сирия разговори „с целия спектър” на опозицията

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2015 в 08:56 2861 5

Лавров

Снимка Архив

Сергей Лавров: Трябва да подтикнем политическия процес в Сирия.

Русия, съюзник на Сирия казва, че би трябвало да има разговори между сирийското правителство и „пълния спектър” на опозицията против президента Башар Асад, съобщи снощи Би Би Си.

Външният министър Сергей Лавров е призовал също за по-интензивни усилия да се намери политическо решение на кървавата криза в арабската страна. Той е говорил във Виена след срещи с държавния секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на Саудитска Арабия и Турция.

Обикновено се смята, че Русия категорично държи да запази режима на Асад и че започналите на 30 септември удари на нейната авиация в Сирия са подчинени на тази цел. Но позицията й за преговори в страната не е изненада.

Онзиден президентът Путин подсказа, че режимът би трябвало да работи заедно с някои бунтувнически групи против „Ислямска държава”. Според него с това се е съгласил и Асад, който във вторник изненадващо направи кратко посещение в Москва.

Вчера, в началото на преговорите във Виена Лавров е казал: „Нашата обща позиция е, че трябва да подтикнем усилията за политически процес в сирийското урегулиране”.

Тези усилия включват според него „започване на пълноценни разговори между представители на сирийското правителство и пълния спектър на сирийската опозиция, както в страната, така и извън нея – с подкрепата на външни играчи”.

Той е казал още, че сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад, съобщи АФП.

Руският външен министър, цитиран от РИА Новости, каза, че срещата му с Джон Кери е била „трудна”, но и „полезна”.

Кери е нарекъл разговорите „конструктивни” и е добавил, че техен следващ кръг може да има идната седмица.

На разговорите във Виена не е постигнат консенсус за Асад, подчертава обаче телевизия „Ал Джазира“. Москва смята, че сегашният президент трябва да остане част от политическия процес, а според другите той трябва да бъде свален.

„Саудитците, САЩ и Турция виждат Асад като пречка за мира – казва кореспондент на „Ал Джазира“. - Това основно разминаване в мненията не е преодоляно.“

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 10:03

Коалицията за саботиране на газопровода трябва да го духа! НИКАКЪВ ДИАЛОГ! СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ СЛУГИ НА САЩ!

24.10 2015 в 13:49

Аз пък виждам пречка за мира в най демократичните абсолютни монархии и в мераклиите да превърнат светски републики в шериятски халифат...

24.10 2015 в 10:39

Руснаците са наясно, че с масираните си и безразборни бомбардировки жънат само негативи в международен план, усилват бежанската вълна за сметка на ЕС и това никой няма да позволи да продължава. От друга страна руската икономика не може да издържи дълговременен ангажимент на военните в Сирия и продължаването на авантюрата им там, ще има още по-тежки последствия и във вътрешно-политически план. Но ако това предложение на Лавров, което наистина този път е смислено, успее, то все пак има някакъв шанс за урегулиране на кризата!

24.10 2015 в 09:41

Дърт съветски педал !!!

24.10 2015 в 09:07

"Ледът се пропуква, господа съдебни заседатели!" :)