Завой: Русия иска избори в Сирия, би подкрепила от въздуха и бунтовници

OFFNews 24 октомври 2015 в 15:17 6585 9

Сирийски бунтовници

Снимка Архив

Бойци на Сирийската свободна армия, една от групите обикновено причислявани към „умерената опозиция“ против режима.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в събота, че Кремъл иска Сирия да се готви за парламентарни и президентски избори и че Москва е готова да окаже подкрепа от въздуха на Сирийската свободна армия, съобщава Ройтерс.

В хода на гражданската война ССА е създадена от офицери и войници, дезертирали от правителствените сили. Тя воюва против режима на Башар Асад, както и против ИДИЛ, но неведнъж са изразявани съмнения в нейната численост и сила. В справка в Уикипедия е цитирано дори мнение на самия Лавров, че тя е „почти фантомна структура“.

Днешното изявление на Сергей Лавров по руската телевизия представлява "драматично придвижване" според Ройтерс в позицията на Русия. То идва след преговорите във Виена, в които в петък участваха държавния секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на Турция и Саудитска Арабия.

„Външен играч не може да реши нищо вместо сирийците. Трябва да ги накараме да излязат с план за своята страна, в който интересите на всички религиозни, етнически и политически групи да бъдат добре защитени“ е казал руският дипломат № 1.

„Разбира се – е добавил той, - те трябва да се приготвят и за парламентарни, и за президентски избори.

Изразявайки готовността на Москва да подкрепи от въздуха ССА, министърът е намекнал, че е добре САЩ да я признаят за „патриотична опозиция“. От друга страна той е нарекъл „голяма грешка“ отказа на Вашингтон да координира кампанията си в Сирия с руската.

Едно първо придвижване към по-гъвкава позиция на Москва направи впечатление още след преговорите във Виена.

Русия, съюзник на Сирия казва, че би трябвало да има разговори между сирийското правителство и „пълния спектър” на опозицията против президента Башар Асад, отбеляза снощи Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!