Байдън наложи ембарго на търговията с ДНР и ЛНР

OFFNews 22 февруари 2022 в 01:39 2802 2

Снимка Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, с който се забраняват инвестициите и търговските отношения с Донецката и Луганската "републики", се посочва изявление на сайта на Белия дом.

Очаквахме подобна стъпка от страна на Русия и сме готови да реагираме незабавно, се казва в съобщението. С указа се забраняват инвестициите, търговията и финансирането от страна на американски граждани в т. нар. Луганска и Донецка републики. "С този указ ще бъдат налагани санкции на всяко лице, решило да развива бизнес в тези райони", гласи съобщението.

От администрацията на Байдън посочват, че са готови да обявят и нови мерки. Една от тях е забраната за обръщение на американски долари в двете "терористични групировки".

Санкциите са в отговор на обявеното по-рано решение на руския президент да признае независимостта на Донецката и Луганската републики.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън пък заяви, че "инвазията е реална възможност в следващите часове и дни", предава Би Би Си.

Той също осъди признаването на Донецк и Луганск и заяви, че Великобритания също ще наложи икономически санкции на Русия и срещу "съучастниците в нарушаването на териториалната цялост на Украйна".

Джонсън, който преди малко повече от час проведе телефонен разговор с украинския президент Зеленски, заяви че Великобритания ще обмисли възможностите за изпращането на "допълнителна отбранителна подкрепа" за Украйна.

НАТО също осъди признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че този акт подкопава усилията за разрешаване на конфликта в Украйна.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна чрез признаването на двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими "държави",

Министърът на външните работи на Канада Мелани Джоли също осъди признаването ДНР И ЛНР. По думите ѝ това е "сериозна заплаха за сигурността и стабилността на региона", предаде Би Би Си.

Джоли съобщава, че Канада също се готви да наложи икономически санкции ако има нахлуване в Украйна, както и че "ще реагират твърдо на това очевидно незачитане на международното право".

"Канада остава непоколебима в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", допълва тя.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за свикване на Съвета за свикване на ООН.

"Украйна настоява за свикане на заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с незаконните действия на Руската федерация. Съответният апел вече е внесен в Съвета за сигурност", написа той в Туитър.

САЩ преместват посолството си от Украйна, съобщи "Блумбърг".

Временно целият персонал на посолството ще бъде преместен в Полша заради съображенията за тяхната сигурност. Според източник на "Блумбърг" дипломатите ще се върнат в Украйна сутринта ако няма нахлуване през нощта.

Полският президент Анджей Дуда осъди действието на Путин и призова международните санкции да бъдат наложени незабавно. Според него Владимир Путин подкопава международния ред, а в тази сигуация е необходимо да бъде осигурена политическата защита на Украйна.

ОССЕ също осъди признаването на т. нар. Луганска и Донецка републики.

ази стъпка е в нарушение на международното право и основните принципи на ОССЕ, и е в противоречие с Минските споразумения. Като всички държави членки на ОССЕ, Русия се ангажира да зачита суверенитета и териториалната цялост на други държави. Призоваваме Русия незабавно да отмени това си решение", пише в позицията на организацията.

Премиерът на Австралия Скот Морисън призова Русия да се оттегли. 

"Твърдението, че са миротворци, е глупост", казва Морисън.

Турското външно министерство не призна ЛНР и ДНР и подкрепи Украйна.

"Решението на Руската федерация да признае т. нар. републики Донецк и Луганск, освен че е в противоречие с Минските споразумения, е явно нарушение на териториалната цялост на Украйна", заявиха от министерството.

Френският президент Еманюел Макрон призова за свикане на Съвета за сигурност на ООН.

Той осъди решението на Путин да признае ДНР и ЛНР и подкрепи идеята за налагане на санкции на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

3

сега ще ядат гречка на минус 30.

605

2

Напчо

22.02 2022 в 09:07

За разлика от всички, Путин има топки. След като Украйна не само не изпълни Минските споразумения, но и по всякакъв начин работеше срещу Русия, то това беше логичния край на сагата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!