Байдън изненадващо в Киев - посрещат го сирени за въздушна тревога (снимки, видео)

Посещението е планирано при изключително секретни мерки

OFFNews 20 февруари 2023 в 12:09 8341 17

Джо Байдън в Киев

Снимка Униан

Джо Байдън в Киев

Американският президент Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев, Украйна днес. Видео кадри показаха Байдън редом до Володимир Зеленски в украинската столица, в близост до храма "Свети Михаил". На кадрите се чува сирена за въздушна тревога, макар че Украйна не е обявила, че в този момент е имало ракетни атаки.

Посещението не бе предварително обявено в програмата му.

Това е исторически момент за неговия мандат, отбелязва "Политико". 

Американският държавен глава е пристигнал в Киев в 8 сутринта местно време и е бил посрещнат от Зеленски и неговата съпруга Олена. "Благодаря ви, че дойдохте", e казал Зеленски. Байдън попитал за децата на украинския лидер, а след това казал, че целта на посещението му е да даде знак, че Съединените щати "не напускат" Киев по време на конфликта, допълва изданието.

Снимка: МВнР на Украйна

В понеделник президентът Байдън направи драматично и необявено посещение в Киев, за да демонстрира силната си американска подкрепа за Украйна само четири дни преди годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия, съобщи "Вашингтон пост". Високорисковото посещение в украинската столица, която е заплашена от ракетни атаки, е сигнал за продължаващ ангажимент от страна на Съединените щати, най-големият финансов и военен поддръжник на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици от територията си, добавя изданието.

Снимка: CNN/протокол

"Мъж, който много прилича на Джо Байдън, бе забелязан в Киев", написа независимото издание NEXTA по-рано днес и публикува видео, в което Байдън се движи на открито под звуците на сирените.

Путин дори не доближи фронта по време на цялата война, допълва изданието.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че по време на посещението двамата с Байдън са обсъдили оръжия с далечен обсег на действие. Белият дом съобщи, че Байдън ще обяви още санкции срещу Русия и военна подкрепа за Украйна, пише Ройтерс.

Байдън е в Европа за тридневно посещение в Полша (20-22 февруари) - в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна. По-рано се появиха спекулации, че след Полша той може да посети Украйна, но не бяха потвърдени.

Посещението в Киев е планирано при изключително секретни мерки. Президентът е излетял от базата „Андрюс“ в 4:15 ч. местно време. Официални представители на САЩ по-рано бяха изразили опасения, че Байдън не може да лети до Украйна или да пътува десет часа с влак без огромен риск за страната домакин или за себе си. Осигуряването на безопасността на президента е почти невъзможно начинание, заявиха те, въпреки че признаха, че Байдън отдавна е искал да отиде в Киев, съобщава „Политико“.

Обновява се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

16

dolivo

21.02 2023 в 08:08

Липсва ми намесването на Кирил Петков или ПП тука, някой да каже нещо?

2550

15

alfakentavur

21.02 2023 в 08:03

Хахаха, смешник.
Една година откакто Путлер влиза "за три дни" в Киев. Може много да се е молил на Байдън да го уреди, но става тъкмо обратното.
ЕДНА ГОДИНА ПЪЛЕН РЕЗИЛ за рашистката армия. Която се бие с цивилни, руши градове и електроцентрали. Няма по-жалка война в цялата история.

706

14

order

21.02 2023 в 07:57

Бай дънчо е бил в Киев за да подготвя скорошното посещение на Путин!!!

-1395

13

AlexT

20.02 2023 в 22:53

Стар бил Байдън , ‘ляв” бил , но такъв СРЕДЕН ПРЪСТ показва на путин, че онзи ВЕЧЕ го е разбрал и ще си го ПОЛУЧИ , за тази АГРЕСИЯ !!
Украйна НЯМА да стане, пак, съветско- путинска КОЛОНИЯ !! И джуджето вече го знае ..
И НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС ,и на България , Полша , Румъния, и ЦЯЛА НОРМАЛНА, и ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА БАЙДЪН ЗАЩИТАВА - от Империята на злото !!!
ГОСПОД здраве да му дава , защото и НАШИЯ, БЪЛГАРСКИЯ , … а НЕ руския, копейкинския, радевския, ниновския ,боковския … …ИНТЕРЕС ЗАЩИТАВА !!!
Защото благодарение на Байдън, НАТО и ЕС, продължаваме по пътя на ИЗГРАЖДАНЕ на НОРМАЛНА , съвременна , модерна държава, а НЯМА да ставаме пак, КОЛОНИЯ на русия, копейкински , радевски, ниновски, тодорживковски МОДЕЛ на държава !


2550

11

alfakentavur

20.02 2023 в 17:17

Много ясно какво иска да внуши. Че след една година "тридневна операция", в която "великата втора армия в света" е зациклила на 15% от Украйна, все пак има нещо победно. Зеленски стоял на тъмно и без телефони.
Чудно как не се е предал и не е обявил Украйна за "16-та република" още след първата нощ на тъмно.
Да се чуди човек :(

3767

10

Име на профила

20.02 2023 в 17:08

Вярно е, пише го. И какво искаш да ни внушиш? Война е. Или на руzzки СВО, прощавай.

Може да изтървавам контекст от многото изтрити коментари...

706

9

order

20.02 2023 в 16:39

Ами в Сънди таймс го пише... и БНР го съобщава...

"В бункера на Зеленски: без телефони, без светлина, без сън и с тайни пароли" - така е озаглавен обширен материал в британския "Сънди таймс" от политическия редактор на вестника Карълайн Уилър, посетила Банкова – украинския вариант на Даунинг стрийт, съобщава БНР.