Асандж в обръщение: Г-н Обама, време е да спрете преследването (видео)

OFFNews 27 септември 2012 в 09:33 1904 1

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж призова американския президент Барак Обама да спре преследването срещу него и WikiLeaks.

Асандж направи изявлението си пред световните лидери, събрани на Генералната асамблея на ООН, от посолството на Еквадор в Лондон. Изказването бе излъчвано в реално време.

„Има време за говорене, има време за дела. Времето за говорене свърши. Време е САЩ да спре да преследване WikiLeaks, да спре да преследва нашия народ и да спре да предследва нашите предполагаеми източници. Време е за президента Обама да направи правилното нещо и да се присъедини към силите на промяната – не с красиви думи, но с красиви дела“, заяви Асандж в 14-минутното си обръщение.

Обръщението на Асандж дойде по време на преговорите за съдбата му между Великобритания и Швеция.

Асандж получи политическо убежище от Еквадор през август и живее в посолството на страната в Лондон. Ако напусне сградата му, ще бъде арестуван и екстрадиран. 

В Швеция той е разследван за сексуално посегателство, което самият Асандж отрича. Срещу Асандж няма повдигнато обвинение.

Той твърди, че твърденията е "уловка", за да бъде закаран в Швеция, а оттам да бъде екстрадиран в САЩ. Американски официални лица не веднъж са заявявали, че Асандж е нарушил закона, публикувайки в WikiLeaks класифицирани военни и дипломатически документи през 2010 и 2011 г.

Днес Асандж ще прекара своя стотен ден в посолството, докато британският външен министър Уилям Хейг и неговият еквадорски колега Рикардо Патиньо обсъждат вариантите за австралийския активист.

Патиньо вече обяви, че Асандж може да остане в посолството и 10 години.

Той обаче призова властите да позволят на Асандж да напусне сградата на посолството в Кенсингтън, гарантирайки му, че няма да бъде арестуван. Той подчерта също, че продължителният престой на Асандж в посолството, който не му дава възможност да води нормален начин на живот, се отразява зле на физическото и психическото му състояние.

Ето и изявлението на Асандж:

 

/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови