Асандж ще се кандидатира за сенатор

Елица Мартинова 18 февруари 2013 в 08:55 1718 0

Джулиан Асандж. Снимка: БГНЕС
Джулиан Асандж. Снимка: БГНЕС

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж смята да се кандидатира за място в Горната камара на Австралийския парламент.

Това е коментирал самият той пред местните медии в Лондон, където се укрива вече месеци.

Асандж смята, че евентуално място в сената ще му осигури имунитет, който ще му позволи да се завърне в родината си като свободен гражданин.

„Ако спечеля място в Сената на изборите на 14 септември, американското министерство на правосъдието няма да иска да предизвиква международен дипломатически спор“, твърди в интервю за „The Conversation” основателят на WikiLeaks.

“Те ще прекратят разследването си за шпионаж. Правителството на Камерън ще последва примера. Ако Великобритания не се откаже, политическата цена ще е по-висока от настоящата безизходица“, убеден е Асандж.

Той отново напомни за предстоящото създаване на новата партия WikiLeaks. Ядрото й ще се състои от 10-членен Национален съвет и ще излъчи кандидат за Сената. Ако това е Асандж, той ще се кандидатира в щата Виктория.

Вече половин година Джулиан Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Там той получи политическо убежище и засега успява да избегне обвиненията в изнасилване, които са му повдигнати в Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови