Асандж обвини Google и Facebook в шпионаж

Николаос Цитиридис 04 декември 2012 в 13:38 6459 6

Джулиан Асандж, Снимка: БГНЕС
Джулиан Асандж, Снимка: БГНЕС

САЩ все по-активно следи дейността на потребителите в Интернет с помощта на Facebook и Google.

Създателят на Wikileaks, Жулиан Асандж, заяви че американското, както и други правителства, шпионират своите граждани чрез Интернет, каза той в интервю за Russia Today.

Според него това излиза по-евтино за правителствата, а и се оказва доста по-ефективно.

Асандж твърди, че има компании, които са готови да "построят тоталитаризма до ключ". Създателят на Wikileaks посочва френската компания Amesys, която доставя на правителството шпионски платформи за наблюдение на френските граждани.

Жулиан не пропусна да спомене за Google и Facebook, като той смята, че тези компании са основните информатори, които работят за американското правителство.

"И двете компании притежават бази данни, за които още преди 10 години всяко разузнаване по света можеше само да мечтае", каза в хода на интервюто ръководителят на Wikileaks. Той отбелязва, че, формално погледнато, нито Google, нито Facebook нарушават законите на САЩ, като предоставят информация на правителството, тъй като действат в рамките на прословутия Патриотичен акт, който задължава американските компании да сътрудничат на федералното правителство в интерес на националната сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови