Джулиан Асандж: Грамите за тъмното минало на Борисов са автентични

05 декември 2012 в 22:46 19363 10

Джулиан Асандж - основателят на
Джулиан Асандж - основателят на "УикиЛийкс", Снимка: ЕРА/БГНЕС

Oснователят на Wikileaks Джулиан Асандж потвърди, че изтеклите в сайта поверителни грами, засягащи тъмното минало на българския премиер Бойко Борисов, са автентични.

Потвърждението на Асандж дойде чрез видеоконферетна връзка по време на семинара “Корупцията в страните членки на Европейския съюз”, организиран в Европейския парламент в Брюксел от евродепутати - членове на “Специалната комисия за корупцията, организираната престъпност и прането на пари” (CRIM).

Асандж, който в момента се крие в еквадорското посолство в Лондон, заяви, че грамите на Wikileaks могат да се използват като доказателства в съда, но хората още не знаят как точно трябва да направят това.

На семинара Атанас Чобанов от „Биволъ“ представи доклад под мотото "Борисов и доктрината за нашия кучи син" (алюзия с определението на Франклин Рузвелт за диктатора от Никарагуа Анастасио Сомоса Гарсия).

България се управлява от мафиоти, заяви Чобанов. Той цитира "Форин Афеърс" - изданието беше нарекло България мафиотска държава, в която корупцията и държавната власт са взаимно свързани.

За престъпното минало на премиера има свидетели. Говорим за фабрика за незаконни цигари. Има редица предупреждения от международни медии – "Конгрешънал Куотърли" през 2007 г., например, с автор Джеф Щайн. Ние предоставихме информацията на българската прокуратура и на комисията CRIM, но изслушването се провали по политически причини, заяви Чобанов.

По време на семинара директорът на Службата за борба със злоупотребите в ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер напомни за скандалния случай "Николов – Стойков".

В България има измама, свързана с европейски средства - български предприемач е получил европейски пари чрез представянето на фалшиви фактури, които са били завишени. Но тези фактури са били издадени от германско дружество. Проведени са две разследвания - едното в България, другото в Германия, но резултатите са различни, заяви Кеслер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!