Арестуван е журналист, разкрил гръцки милионери

28 октомври 2012 в 16:05 2706 3

Гърция стачка  14
Гърция стачка 14

Гръцкият журналист Костас Ваксевани беше обявен за издирване и задържан днес заради публикуване на имената на гръцки притежатели на сметки в швейцарски банки, съобщи АФП.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение от прокуратурата на Атина. Причината е, че Ваксеванис разкри в публикация в сп. "Хот Док" 2059 имена, предаден през 2010 г. от сегашната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард, тогава министър финансите на Франция, на гръцкото правителство за проверка дали въпросните лица са си спестили плащане на данъци в Гърция.

Списъкът е част от документите, разкрити от чиновник на банка HSBC в Швейцария. Гръцкото правителство твърди, че оригиналното копие на списъка е изчезнало.

В списъка, публикуван в "Хот Док", фигурират имената на гръцки депутати, политици, бизнесмени, функционери от гръцкото министерство на финансите, журналисти, актьори, архитекти и лекари. 

В публикацията не са посочени сумите в банковите  сметки, но се отбелязва, че авоарите на някои достигали до 500 милиона евро.

„Вместо да арестуват крадците и министрите, които нарушават законите, те искат да арестуват истината”, коментира Костас Ваксеванис на страницата си в Twitter.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!