Анонимните хакери заплашват британските власти заради Асанж

Лейбъристите призовават Тереза Мей да блокира екстрадицията му

OFFNews 12 април 2019 в 15:00 3872 1

Анонимните хакери

Снимка Null Byte

Хакерите от организацията Anonymous се обърнаха към правителството във Великобритания с настояване основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж да бъде незабавно освободен от ареста.

Обръщението им е публикувано в официалния сайт на групата. Те призовават обикновените британци да се надигнат в защита на Асанж. „Освободете Асанж, или ще си платите!“, заплашват те властите и се обръщат към съчувстващите на съдбата му с призива: „Дойде времето да се обединим, настана моментът да се вдигнем и да се борим“.

Анонимните заявяват, че Асанж е считан за държавен враг заради това, че е изобличил престъпленията както на левите, така и на десните. В съобщението им се посочва, че след публикуването на писмата на Хилари Клинтън в WikiLeaks, Джулиан Асанж е определен като руски агент, „макар да няма никакви доказателства за това“. „Според всеобщото мнение, Асанж е истински журналист, който говори истината и разобличава корупцията, била тя вляво и вдясно. Сега има толкова малко истински журналисти“, се отбелязва в посланието им.

Според тях Асанж е „обичан от хората по целия свят и особено от тези, които са в състояние да виждат отвъд пропагандата, оправдаваща външната политика на САШ и техните съюзници“. Хакерите от Anonymous призовават британците да излязат на улицата така, както „жълтите жилетки“ и да се борят за освобождаването на Асанж. Те смятат, че ако протестите придобият размаха на тези във Франция, това би могло да повлияе сериозно на резултата от делото срещу Асанж.

Даян Абът, министър на вътрешните работи от правителството в сянка на Джеръми Корбин, призова Тереза Мей да блокира екстрадирането на Джулиан Асанж в САЩ по същия начин, по който се намеси в случая с компютърния хакер Гари Маккинън, пише днес „Гардиън“. През 2012 г. като вътрешен министър Мей успя да спре екстрадирането на Маккинън на основание защита на правата на човека, след като лекарите предупредиха, че той е под риска за самоубийство, ако бъде изпратен да се изправи пред съда в САЩ. Абът казва, че подобни основания трябва да се използват, за да се блокира екстрадирането на Асанж.

„Британското правителство трябва да се противопостави на екстрадирането на Юлиан Асанж в САЩ, искано заради разкриването на доказателства за зверства в Ирак и Афганистан“, написа лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин в Туитър.

В четвъртък британската полиция арестува 47-годишния мъж, след като властите в Еквадор отнеха правото му на убежище. Това стана след престоя му в продължение на 12 години на територията на еквадорското посолство в Лондон. През това време той нямаше право да напуска мястото, защото можеше да бъде незабавно задържан от британската полиция заради отказа му да се яви в съда през 2012 г.

Правителството на Еквадор, според президента на страната, е получило писмени гаранции от Великобритания, че Асанж би могъл да напусне територията на посолството. В текста било посочено, че той няма да бъде екстрадиран в нито една страна на света, където може да го заплашва смъртна присъда.

В САЩ обаче очакват Асанж да им бъде предаден. Вашингтон счита, че основателят на WikiLeaks е длъжен да се изправи пред съда заради публикациите на секретни документи, а американските власти многократно искаха неговото екстрадиране. Една от причините за ареста му е настояването на САЩ за екстрадиция. Първоначално формалният повод за предаването му бе разследването на прокуратурата в Швеция срещу Асанж за изнасилването на две жени през 2010 г. През май 2017 г. това дело бе прекратено. Независимо от отказа на шведската прокуратура да продължи разследването по делото, британската полиция потвърди готовността си да арестува Асанж в случай, че той излезе извън пределите на еквадорското посолство в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови