Аналена Бербок се готви да изгони от Германия над 30 руски дипломати по подозрения за шпионаж

OFFNews 25 март 2023 в 22:01 4901 5

Снимка Getty images

Федералната разузнаватнелна служба BND иска да възстанови доверието на партньорите си, след през декември служител на службата беше арестуван за това, че е предавал данни за радиоразузнаването на руската ФСБ.

Външният министър на Германия Аналена Бербок се готви да изгони от страната повече от 30 дипломати на Руската федерация, пише в събота германското магазинно издание „Фокус“.

„Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фейзър силно пришпори своите ловци на агенти. В скорошно интервю Фейзер, под чието ръководство са Федералната служба на криминалната полиция и Федералната служба за защита на конституцията, каза, че руските тайни служби непрекъснато използват нови начини за атака“, разазва „Фокус“. А Аналена Бербок отива по-далеч, тя директно планира да изгони повече от 30 акредитирани в Берлин руснаци.

Според констатациите на органите за сигурност на Берлин, заподозрените дипломати използват дипломатическия си имунитет, за да вербуват незаконно германски информатори от политиката, бизнеса, науката и военните за агентурни, саботажни или дезинформационни операции.

Съгледвачите на Путин винаги са държали Германия в полезрението си. Така е било и преди, и след обединението. Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на Студената война.

Според анализите в Германия атаката срещу Украйна е втвърдила фронтовете. Федералното правителство знае, че масовото експулсиране на заловените водещи агенти агенти няма да остане без последствия. „В замяна Кремъл ще обяви евентуално още по-голям брой германски дипломати за нежелани“, обяснява служител на външното министерство пред „Фокус“ .

През декември м. г. три дни преди Коледа службата за сигурност арестува 52-годишния Карстен Л., началник на отдел във Федералната разузнавателна служба (BND) от Вайлхайм в Горна Бавария. Твърди се, че Л. е разкрил на ФСБ на Русия строго поверителни документи за световния радио шпионаж на германското външно разузнаване. Карстен, който е баща на две деца е запазил пълно мълчание по време на разпитите. Неговият съучастник Артур Е. е изложил пред контраразузнаването няколко версии, така че пълният обхват на предателството все още не е изяснен.

В момента германското разузнаване BND работи, за да се защити по-добре срещу къртици и технически атаки. Партньорските служби от НАТО наблюдават с подозрение събитията в службата.

„Всеки, независимо дали е американец, британец или французин, иска да бъде сигурен, че сътрудничеството с тайните служби с германците е сигурно и нищо не изтича“, казва високопоставен правителствен служител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

26.03 2023 в 13:20

Германия се осъзна, естествено след като баба меркел вече не е на власт.

-685

4

Козин Човков

26.03 2023 в 07:45

Правителството на Кирил Петков направи голяма грешка, като изгони 70 пиздински дипломати. Трябваше да изгони 120, и да остави само Мутрафонова с една машинописка (защото те не знаят да работят на компютър), и един палач... на печки за през зимата, като им спрат парното и тока за неплащане на сметките.

4638

3

Того

26.03 2023 в 06:27

Ако Германия гони 30 агенти, България трябва да изгони 300 агенти.

2994

2

Гражданин

25.03 2023 в 23:01

Оле, пак ще има писма на съпруги на изгонени руски агенти, че не им харесва живота в Москва.

1042

1

danvan

25.03 2023 в 22:30

Орките разбират само от шутове и гонене.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика