Американски студент арестуван в Северна Корея за кражба на лозунг

OFFNews 29 февруари 2016 в 12:30 7509 9

Арестуваният в Северна Корея през януари американски студент Ото Уормбиър е признал вината си за  извършени "тежки престъпления" срещу режима на КНДР под формата на кражба на лозунг от хотел, предава Корейската централна новинарска агенция (КЦНА).

21-годишният студент бе задържан по време на 5-дневна екскурзия в комунистическата страна в началото на януари, малко преди да се качи на борда на полета си към Китай, но тогава не бе посочена точната причина за ареста. 

"Моето престъпление и много тежко и предварително планирано", заявява американецът, цитиран от КЦНА, добавяйки, че е впечатлен от хуманното отношение към тежки престъпници като него. 

В публикуван в Туитър видеоклип се вижда как младежът се моли да бъде оневинен с думите "Направих най-голямата грешка в живота си, но моля, спасете ме".

Според думите на Уормбиър жена, представител на Приятелската обединена методистка църква в щата Охайо, му обещала използван автомобил за 10 хил. долара, ако успее да донесе лозунг като трофей от Северна Корея. Уверила го, че ще изплатят 200 хил. долара на майка му, ако бъде задържан и не се прибере в Щатите. Представител на църквата отрече твърдението, че студентът е член, както и съществуването на посочената от него жена.

Друго обяснение на арестанта е, че е бил окуражаван от елитната филантропска организация към университета във Вирджиния, наречена Общност Z. 

И други западни граждани са били задържани и са признавали вината си за престъпления в Северна Корея, Пхенян са използвали арестувани американски граждани за да оказват натиск и провокират посещения на представители на Щатите.  









 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!