Американски дрон с две ракети ликвидира лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири

OFFNews 02 август 2022 в 08:31 10662 5

терорист
Терористът Айман ал Зауахири.

Лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е бил убит в Афганистан при американски удар с дрон.

Новината потвърди и президентът Джо Байдън. Това е най-големият удар срещу "Ал Кайда" от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година. Операцията е проведена от ЦРУ в неделя, в афганистанската столица Кабул.

Зауахири се е намирал на балкона на убежище, когато дрон е изстрелял две ракети по него. На мястото са били и други членове на семейството, но те са невредими и само лидерът е бил убит. Говорител на управляващите талибани потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".

"Скъпи сънародници американци, по мое указание Съединените щати успешно извършиха въздушен удар в Кабул, при който беше убит емирът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири. Правосъдието е раздадено и този терористичен лидер вече го няма. Колкото и време да отнеме, независимо къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви заловят. Преди една седмица, след като ме уведомиха, че условията са оптимални, дадох окончателно одобрение. И мисията беше успешна. Никой от членовете на семейството му не е пострадал и няма цивилни жертви", заяви американският президент Джо Байдън.

Талибаните нарушиха грубо споразумението от Доха, като приеха и дадоха убежище на лидера на Ал Каида Айман Аз Зауахири, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Това нарушава не само споразумението от Доха, а и нееднократните уверения към света, че няма да позволят на терористи да използват територията на Афганистан, за да заплашват сигурността на други страни, добави Блинкън.

"Те предадоха и афганистанския народ, и изявеното от самите тях желание за признаване от международната общност и нормализация на отношенията с нея", подчерта държавният секретар на САЩ.

Въпреки "нежеланието или неспособността на талибаните да спазват ангажиментите си", САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ чрез хуманитарна помощ и да се борят за защитата на неговите човешки права, особено на жените и момичетата, се казва в изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

"Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Аз Зауахири и САЩ ще продължат да действат решително срещу тези, които биха заплашили нашата страна, нашия народ, или нашите съюзници и партньори", се допълва в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

5

luba6a2016

02.08 2022 в 17:08

това с нищо няма да промени гнусотиите,които са натворени на земята.Още днес ще бъде избран нов лидер,и ако трябва още и още.Тази война никога няма да свърши: докато не се озаптят евреите,които избиват палестинците като дивеч на сафари,това няма как да се замаже.Но за да се озаптят евреите,трябва да има бутон "световен ресет"

2073

4

Johnny B Goode

02.08 2022 в 14:58

Еврото, айде връщай се от тази руска яхта, че пернишкият ти брат по оръжие изби рибата и изкърти мифките тука.
То ясно, че няма спасение от троловете, ама с тебе поне може да се посмее човек.

22547

3

dolivo

02.08 2022 в 12:16

Репутацията на американците в това отношение не е да лъжат.

Защо? Защото на базата на тази информация им е основана мотивацията на армията.

А про-руския трол отдолу да си лае, нищо не разбира селяндура

-7325

2

Както и с Осама един преятел ми каза , че са го гръмнали, никакви други доказателства. Вервайте ми. Нали саудитците бяха гостували на Буш преди 11 септември и държат бая имоти там.

-240

1

редовно четящ

02.08 2022 в 08:56

Съюзниците на джуджето намаляха с още един.