Аллах вижда, че съвестта ми е чиста. Историята на Зарема Мусаева, набелязана от Рамзан Кадиров за терорист

OFFNews 04 юли 2023 в 13:42 3421 0

Мусаева

Снимка ТАСС

Зарема Мусаева

Зарема Мусаева, съпруга на бивш чеченски съдия и майка на опозиционни активисти, е съдена по обвинение в измама. Рамзан Кадиров нарича семейството ѝ терористи. Правозащитници твърдят, че присъдата е политическа.

Мъже в черни якета вдигат от пода леко облечена жена, изкарват я от асансьора и я извеждат от антрето на студа. Така е изглеждало задържането на Зарема Мусаева на 20 януари 2022 г., съобщава Би Би Си.

Представители на Министерството на вътрешните работи на Чечения нахлуват в апартамента ѝ в Нижни Новгород и насила я отвеждат в Грозни. На Мусаева не било позволено да се облече или да си вземе инсулина, от който постоянно се нуждае заради диабет.

Следващата година и половина Зарема прекарва в следствения арест. На 4 юли Ахматовският районен съд в Грозни произнася присъда: пет години и половина в наказателна колония с общ режим.

Съпругът на Мусаева е бившият чеченски федерален съдия Саиди Янгулбаев. Техните синове Абубакар и Ибрахим са правозащитници и опозиционни активисти. Зарема и Саиди са принудени да напуснат Чечения през 2017 г. 

На това семейство мястото му е или в затвора, или под земята

Чеченските власти свързват Янгулбаеви с движението 1АДАТ (наричано още опозиционен телевизионен канал), което открито критикува Кадиров и "се застъпва за деокупация на Чечения". Движението е забранено в Русия, а сайтът му е блокиран. Абубакар е активист за правата на човека, работил като адвокат в кавказкия клон на Екипа срещу изтезанията. Както той, така и баща му отричат всякаква връзка с 1ADAT: само Ибрахим е потвърдил участието си.

В Чечения е нормално да се оказва натиск върху критиците на Рамзан Кадиров чрез техните роднини. А Кадиров явно е ядосан на семейството. Малко преди ареста на Зарема Мусаева 15 от роднините на Янгълбаеви изчезват в Чечения.

Още когато Зарема е отведена в Грозни и случаят ѝ получава широка публичност, Кадиров публично заплашва Янгулбаеви. "Това семейство ще се окаже или в затвора, или под земята. И това вече не зависи от мен. Аз знам какви са настроенията в обществото", заяви ръководителят на Чечения. - Докато някой чеченец е жив, членовете на това семейство вече няма да могат да се разхождат свободно, наслаждавайки се, защото честта на всеки представител на нашия народ е толкова дълбоко наранена".

Съветникът на Кадиров и депутат от Държавната дума Адам Делимханов просто заплашва семейството с репресии.

След това бащата и синовете на Янгулбаев напускат Русия.

А в Грозни се събира митинг срещу семейството на опозиционерите. Властите го представиха като "спонтанен", но спонтанни многохилядни митинги са невъзможни в Чечения. В действителност той е бил събран от властите на републиката, за да се покаже на Москва, че хората се присъединяват към проклятието на Кадиров, пише "Кавказки възел" (издание, признато за "чуждестранен агент" в Русия).

Месец и половина след като Абубакар Янгълбаев съобщава за изчезването на негови роднини в Чечения, той заяви, че те са били освободени. Правозащитникът вече не поддържа контакт с роднините си, за да не ги излага на допълнителна опасност: в крайна сметка те са били освободени, за да се отрекат публично от семейство Янгулбаеви, убеден е той.

Човекът просто е убит в затвора

Първо Зарема Мусаева е осъдена на 15 дни административен арест по обвинение в обида на полицейски служител. Ето как хората в Русия - не само в Чечения - редовно действат срещу онези, на които предстои да бъдат вкарани в затвора, за да имат време да съберат материали за наказателно дело. Срещу Мусаева е образувано наказателно дело: твърди се, че 52-годишната жена е нападнала районния полицай, който е съставял протокола, и според Кадиров "едва не му е извадила окото". По-късно към обвинението на Мусаева е добавено и обвинение в измама.

"Това нападение (над полицая), за което тези хора твърдят, според тяхната риторика е било по пътя или по време на задържането. Но това е друга териториална юрисдикция", настоява синът ѝ Абубакар Янгулбаев в разговор с Present Time (медията е обявена за "чуждестранен агент" в Русия). - Никой в Чечения не може да я преследва."

Мусаева има сериозни здравословни проблеми: роднините ѝ твърдят, че има междупрешленна херния и диабет тип 2. Тя поиска да бъде поставена под домашен арест по здравословни причини, но съдът отказа.

През 2022 г. на Мусаева ѝ става лошо направо в съдебната зала и припада. Според сина ѝ Абубакар Янгълбаев поради прогресиращите болки в гърба Мусаева практически не може да ходи и не се възползва от разходките в затвора. "Човек просто бива убит в затвора. И то без никаква вина", пише той.

Адвокатите поискаха да бъде назначена медицинска експертиза на Мусаева, за да се докаже, че тя се нуждае от хоспитализация. Съдът обаче им отказва. През юни 2023 г. тя е откарана директно от следствения арест в болница, но скоро е върната в затвора.

Адвокатите на Мусаева са забелязали, че тя е следена в Чечения.

Размяна на син с майка му

През януари 2023 г. Абубакар Янгълбаев предлага на Рамзан Кадиров да размени майка му за него.

"Разбирам, че при всички случаи трябва да се пожертва нещо. Аз няма да пожертвам майка си. Без съмнение съм готов да пожертвам собствения си живот за нея. Точно сега ще предприема крайни мерки", обясни той в интервю за "Студена".

"Ако аз или братята ми бяхме отвлечени и обвинени в тероризъм, почти никой нямаше да обърне внимание - за руските медии и правна система поредното отвличане в Чечения изглежда нещо обичайно. Това, което се случи с майка ни, е отвъд границите на морала."

Той се надява, че отвличането на майка му е толкова скандален случай, че като я освободят, чеченските власти ще могат да "изчистят" репутацията си в общественото съзнание. Така те може да се съгласят с предложението му.

Очевидно е обаче, че чеченското ръководство не се е съгласило на размяната.

По време на последната си дума Зарема Мусаева казва през сълзи: "Аз не съм извършила никакви престъпления. Хората знаят колко съм добродушна. Аллах вижда, че съвестта ми е чиста."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!