60 000 севернокорейци са изпратени по света, за да печелят валута за режима

Въпреки санкциите на ООН, Ким Чен-ун продължава ядрената си програма с валута от чужбина

OFFNews 25 април 2016 в 14:39 8581 3

Снимка KCNA

Докато светът се чуди как точно да приложи санкциите срещу Северна Корея, Ким Чен-ун продължава тестовете с балистични ракети

След като през март 2016 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която налага изключително сериозни санкции на Северна Корея заради провокативните й ядрени опити, големият въпрос беше кой и как точно ще ги приложи на практика.

Още през март Китай забрани на севернокорейски кораби да влизат в пристанищата им, но това съвсем не е всичко, което може да направи. И докато Великите сили все още обмислят как да приложат резолюцията на практика, това направи митницата на Шри Ланка.

На 18 април 2016 митничарите на летището в Шри Ланка са конфискували около 170 000 щатски долара от двама севернокорейци, които са се опитали да пренесат валутата от Оман до Китай. Митническите служители разказват, че са проверили пътниците, докато са се опитвали да се прикачат на полета за Пекин и след като са открили огромната недекларирана сума, са ги арестували.

Това е първият случай, при който чуждо правителство конфискува валута, пренасяна от севернокорейски граждани, в приложение на Резолюция 2270 на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея. Валутата е иззета заради забраната да се пренасят и внасят в КНДР стоки, които биха могли да подпомогнат развиването на ядрената програма на страната. Санкциите включват и забрана за продажба на Северна Корея на авиационно гориво, оръжие, военно оборудване, луксозни стоки, въглища, руда и много други. Забранява се и публично-частното финансово сътрудничество със Северна Корея.

Страните членки на ООН се задължават да проверяват съмнителни товари за Северна Корея, преминаващи през територията на съответната страна. Именно заради това митничарите на летището в Шри Ланка са проверили багажа на севернокорейците. Те са обяснили, че парите са заплатите, които те и други техни колеги са спечелили, работейки на строителни обекти в Оман.

Оман е само една от страните, в които Северна Корея изпраща работници, за да осигуряват валута за правителството. Според наблюдатели, около 60 000 севернокорейски работници са изпратени от правителството в различни страни по света (включително Китай и Русия), за да печелят чуждестранна валута за Пхенян. Това е един от механизмите, чрез които Северна Корея се снабдява с така необходимата валута, която да й позволи да продължи ядрената си програма.

С пренасянето на тази валута към КНДР всеки един от тези севернокорейски работници нарушава Резолюция 2270 на ООН. Затова служителите на всички летища в страни членки на ООН (включително и България) би трябвало да са много по-внимателни и отговорни при обслужването на граждани на Северна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

1

Daering

25.04 2016 в 14:55

Балкански, гледай какво правят твоите другари и вземи по-дейно участие в строежа на комунизма, вместо да трупаш блага за себе си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!