106 затворници избягаха от обстрелван затвор в Източна Украйна

OFFNews 11 август 2014 в 19:05 3905 0

5 артилерийски снаряда удариха вчера вечерта строго охраняван затвор в покрайнините на Донецк, предизвиквайки бунт. 106 затворници са избягали, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си.

Един затворник е загинал, пет са ранени. Пострадали са и двама пазачи.

Украинската служба, отговорна за затворите, съобщи, че днес сутринта 34 от избягалите са били върнати в затвора. Властите се опитват да издирят останалите.

Затворници са преместени в убежище, където ще получат помощ от психолог.

По думите на говорителя на Общинския съвет Максим Ровенски сред избягалите има такива с присъди за убийство, грабеж и изнасилване.

Украйна обмисля възможността за хуманитарна мисия в района, тъй като жителите са без електричество и надеждни източници на храна. Много от хората в Донецк и Луганск намират убежища в мазета и бомбоубежища.

Русия е предложила създаването на помощен коридор, но правителството в Киев и Западните сили се страхуват, че това ще се използва като претекст за навлизането на руски военни сили в Източна Украйна.

Безредиците пречат и за провеждането на пълно разследване на трагедията със малайзийския самолет MH17, при която загинаха 298 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови