Близо 730 хил. украинци избягали в Русия от началото на боевете в Източна Украйна

OFFNews 05 август 2014 в 17:45 3031 9

Снимка Gleb Garanich / Reuters.

Близо 730 000 украинци са избягали в Русия от бойните действия в Източна Украйна, показват данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН, цитиран от ИТАР-ТАСС.

117 000 души пък са напуснали домовете си, но са останали в страната, като броят им нараства с около 1200 души дневно.

"Смятам, че всичко ще е наред. Искаме да останем и ще направим всичко, което зависи от нас. Ще работим, за да изкарваме по нещо, защото сега нямаме пари, дойдохме без никакви средства", казва бежанка, отишла в Крим.

Данните изключват обичайната сезонна миграция заради търговия и туризъм, уточни пред журналисти директорът за Европа на комисариата за бежанците към ООН Венсан Коштел. Те показват, че бежанският поток от Украйна е много по-голям от регистрираните в руските миграционни служби 168 000 бежанци, отбелязва Ройтерс.

Броят на вътрешните бежанци също може да е по-голям от отчетените 117 000 души, тъй като много от тях предпочитат да не се регистрират, страхувайки се от преследване или от това, че може да бъдат мобилизирани в армията, посочва ИТАР-ТАСС.

Само през последната седмица 6200 души са били принудени да напуснат домовете си в Източна Украйна. От ООН съобщават, че бежанците се сблъскват с много проблеми като разрушената инфраструктура, неработещите банки, липсата на питейна вода и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!