10 дни траур в Южна Африка за Мандела

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2013 в 12:31 2192 2

Нелсън Мандела
Нелсън Мандела

 

10-дневен траур е обявен в Южна Африка в памет на починалия духовен водач на държавата Нелсън Мандела.

Хиляди хора от цял свят изразиха почитта си към нобеловия лауреат за мир и икона на борбата за равноправие. 

Пред посолството на Южна Африка в Съединените щати стотици поднесоха цветя и записаха послания в книгата за съболезнования.

Очаква се първият чернокож американски президент Барак Обама да присъства на погребението на Мандела в африканската държава

В ЮАР сънародниците на Нелсън Мандела участваха в бдения и пяха песни в памет на покойния си лидер.

Започна и подготовката за траурната церемония. Очаква се Мандела да бъде погребан на 15-и декември и на церемонията да присъстват световни лидери.

На 5 декември Нелсън Мандела почина в дома си в Йоханесбург.

Два дни преди това дъщеря му каза пред медиите, че Мандела е на смъртно легло, но продължава да се съпротивлява мъжествено със смъртта.

През септември бившият южноафрикански президент  беше изписан от болница, където се лекуваше от пневмония, но продължи да получава интензивни грижи в дома си.

През последните 10 месеца Мандела беше хоспитализиран четири пъти. При последния от тях – в началото на юни, стана ясно, че белодробната инфекция е влошила значително общото му здравословно състояние.

Нелсън Мандела е роден в Транскей, Южна Афрка на 18 юли 1918 г. Става член на Африканския национален конгресз през 1944 г. и дълги години участва в съпротивата срещу политиката на апартейд на управляващата Национална партия, преди да бъде арестуван през август 1962 г. Мандела прекарва в затвора повече от 27 години, през които репутацията му на символ на движението срещу апартейда непрекъснато нараства. Освободен от затвора през 1990 г., Мандела получава Нобелова награда за мир през 1993 г. и става първият демократично избран президент на Южна Африка през 1994 г. Той е автор на световния бестселър “Дългият път към свободата”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 22:06

не са толкова много хората за които ,когато говори човек трябва да стане прав...не знам дали Господ просто беше изпратил точният човек на точното място,в точното време или един титан показа на света ,че съдбата ни е преди всичко в наши ръце..светъл пример за цялото човечество .мисля ,че знам къде ще свети душата му в безкрая на вселената..

07.12 2013 в 15:24

Какво мислите за информацията изнесена във тази статия?
http://www.thenewamerican.com/world-news/africa/item/15888-saint-mandela-not-so-fast