Кой е Нелсън Мандела

Вероника Шербанова 06 декември 2013 в 17:06 20826 5

Нелсън Мандела
Нелсън Мандела

 

Нелсън Мандела е един от май-известните и почитани държавници в света. Той е една от иконите на борбата за отмяна на режима на апартейда. Мандела е първият чернокож президент на ЮАР. 

Нелсън Мандела е роден през 1918 г. в Мвезо, близо до столицата на Транскей, в югоизточната част на ЮАР. През 1941 г. той се премества в Йоханесбург, за да избяга от уреден брак.

Завършва право в университета Витватерсранд и по-късно отваря адвокатска кантора заедно с Оливър Тамбо, като двамата подемат усилена кампания срещу апартейда.

През 1958 г. той е един от арестуваните политически 156 лидери. Обвинен е в предателство, а три години по-късно е оправдан.

В края на 1961 г. Мандела става главнокомандващ на въоръженото крило на Африканския национален конгрес „Копие на нацията“. Няколко месеца по-късно той е арестуван и е осъден на 5 години затвор за подстрекаване на митинг и за незаконно напускане на ЮАР.

На 12 юни 1964 г. той е осъден на доживотен затвор за опит за насилствено сваляне на правителството.

През 1980 г. Тамбо започва от чужбина международна кампания срещу апартейда и за освобождаване на Мандела. Заради обществения натиск през 1990 г. президентът Фредерик де Клерк слага началото на разговорите за формиране на мултирасово правителство и освобождава Мандела от затвора.

Нелсън Мандела участва в мирните преговори в Конго, Бурунди и редица други държави, които са в конфликт в Африка. Така през 1993 г. Мандела получава Нобелова награда за мир.

Година по-късно Нелсън Мандела става първият чернокож президент на Южна Африка и първият президент, избран след всеобщо гласуване.

През 1999 г. напуска президентския пост и се оттегля от политиката.

Мандела е най-прочутият посланик на ЮАР. Участва в редица кампании за борба с ХИВ/СПИН, особено след смъртта на сина му от СПИН през 2005 г. Благодарение на неговата подкрепа Южна Африка печели домакинството на Световното първенство по футбол през 2010 г.

През 2009 г. 18 юли – рожденият ден на Нелсън Мандела, е обявен за Ден на Мандела.

През последните няколко години бившият президент на ЮАР страдаше от възпаления на дихателните пътища, заради което се налагаше да бъде приеман за лечение в болница.

През последните 10 месеца Мандела беше хоспитализиран четири пъти. При последния от тях – в началото на юни, стана ясно, че белодробната инфекция е влошила значително общото му здравословно състояние.

През септември той беше изписан от болницата, за да продължи лечението си в дома си.

Освен на Нобелова награда за мир, Нелсън Мандела е носител и наградата „Сахаров“, наградата на ЮНЕСКО за мир Хофу-Боани, Ленинска награда за мир, както и на най-високото българско отличие орден „Стара планина“. 

Най-важното
Всички новини