Топ 10 на куриозите в историята на зимните Олимпийски игри (снимки и видео)

OFFNews 03 февруари 2014 в 18:54 31850 3

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

На 7 февруари в Сочи започват Олимпийските игри. По този повод "Советский спорт" припомня най-куриозните моменти в историята на зимните Олимпийски игри.

Медалите не стигнат заради хронометрите

На Олимпийските игри през 1928 година в Сейнт Мориц, както се казва, направо в боя били изпитани нови хронометри. Но в бягането на 500 метра победителите се оказали много повече от очакваното. Хронометрите, които фиксирали времето с точност само до десети от секундата, определили направо двама победители и четирима бронзови медалисти. Недостигащите медали се наложило да вземат от други, още неиграни дисциплини.

Два хокейни отбора на САЩ на игрите

Още един конфуз се случил в Сейнт Мориц след 20 години, когато швейцарското градче пак приемало зимната Олимпиада. На нея участвали два мъжки хокейни национални отбора на САЩ. Единия от тях не бил признат от НОК на САЩ, но той участвал, и даже заел четвърто място. Чак след края на състезанията, организационният комитет дисквалифицирал втория отбор.

А Баба Яга е против!

Скандинавските страни отначало били против създаването на Зимни Олимпийски Игри, мотивирайки се с това, че си е тяхна работа, а в Древна Гърция никой никога не се е състезавал нито на кънки, нито на ски.

Телевизионният кабел изгасил олимпийския огън

В същия Сейнт Мориц се случил и друг известен куриоз, когато на церемонията за откриването, спортистът - факлоносец Гуидо Кароли се спънал в телевизионен кабел и паднал.

Олимпийският огън угаснал и се наложило да го запалят отново. Втория път италианският кънкьор успял да го занесе и да запали огъня на стадиона.

Заради този скандал МОК бил близо до забраната на телевизията на Игрите, но работата се разминала с глоба. CBS платила за това 550 000 долара.

А Флагът не е истински! 

Прословут е и друг случай, станал на репетицията на церемонията за откриването на Игрите. През 1972 година в Сапоро един от зрителите обърнал внимание на членовете на организационния комитет, че на флага, внесен на стадиона, олимпийските кръгове са разположени неправилно (официалният ред е синьо, черно и червено – отгоре, жълто и зелено – отдолу).

Организаторите отначало не повярвали на човека, но после признали грешката и опитали да разберат как е станала. Оказало се, че грешният флаг се е използвал на всички зимни Игри, започвайки от 1952 година (в Кортина, Скуо Уел, Инсбрук и Гренобъл). И никой нищо не е забелязал.

"Сбърканият" флаг неизменно е използван на всички зимни Игри, започвайки от 1952 година.

Тройният тулуп – на бис! 

По време на изпълнението си на Игрите през 1976 година в Инсбрук съветският фигурист Владимир Ковальов направил троен тулуп.

И тогава от трибуната на развален руски се чул вик: Повтори!.

Ковальов, като че нищо не е станало, отишъл в средата на площадката, засилил се, и повторил тройния тулуп.

След което викнал към трибуната „Моля!”

На тази Олимпиада Владимир Ковальов взел сребро.

Олимпийското село - в затвора

Игрите през 1980 година, които се провеждат за втори път в Лейк Плесид, дали много поводи за недоволство от организацията. Организаторите не могли да намерят пари за строителството на Олимпийско село. Затова настанили спортистите в току що построения затвор за малолетни престъпници. Нужно ли е да се говори за количеството жалби от атлетите срещу угнетяващата атмосфера в бетонните килии?

Видяхте ли как лети ямайският боб?

Заради големия интерес от страна на пресата Игрите през 1988 г. в Калгари приличали повече на развлекателно шоу.

Една от особеностите на Олимпиадата станало участието в състезанията по бобслей на отбор от Ямайка. Всеки опит на ямайците се посрещал с оглушителни овации.

Но те не могли да финишират на последното спускане. Обаче словосъчетанието "ямайски бобслеисти" се превърнало в нарицателно, а историята на този екипаж, станала основа за филма"Остри виражи".

Самаранч споменал британския "орел"

Още един подобен герой на Игрите станал Еди «Орел» Едуардс, скачач от Великобритания.

Още преди началото на турнира му се лепнало званието "най-лошият летящ скиор в историята", но зрителите винаги изпадали във възторг, ако той оставал на краката си след скока.

Популярността на Едуардс стигнала такива размери, че на церемонията за закриването на Игрите президентът на МОК Самаранч заявил: На тези Олимпийски игри някой спечели златото, някой подобри рекорд, а един човек даже полетя като орел.

Така Еди Едуардс станал единственият спортист в историята, персонално споменат в заключителната реч на президента на МОК.

Ала след Олимпиадата през 1988 г. МОК приел специално "Правило на Еди"  - с по-строги квалификационни стандарти за участниците в Игрите.

Трима паднали – австралиецът е шампион!

На Игрите през 2002 година слабо известният австралийски спортист Стивън Бредбъри, имащ в актива си златото в щафетата на световния шампионат през 1991 година, усял да стане олимпийски шампион на дистанцията 1000 метра в шорт трека.

Австралиецът стигнал до полуфинала заради дисквалификация на съперника. До финала стигнал от второто място, след като тримата му конкуренти се сблъскали и не могли да продължат бягането

На финала Бредбъри се движел значително след другите четирима участници, но буквално преди финиша те се сблъскали един с друг, а австралийският спортист спокойно минал покрай квартета и станал първият зимен шампион от Южното полукълбо.

Вход за кучета - разрешен

От куриозите на Игрите през 2006 година в Торино може да се отбележи факта, че олимпийска акредитация е получило и куче.

На американеца Дерон Рълвзу дали документи за спътника му – сибирската лайка Чеви. През целия турнир кучето ходило със специална табелка със собствената си фотография.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!