БОК: Олимпийците ни са в "спартански" стаи, но доволни от новите си смартфони

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2014 в 16:48 10996 1

Комплексът, в който са настанени българските олимпийци.

Снимка БОК

Комплексът, в който са настанени българските олимпийци.

Българските олимпийци вече се настаниха в базите си в Сочи. Стаите им са "по стартански обзаведени", но пък имат интернет с перфектна скорост и са особено щастливи, тъй като получиха подаръци - смартфони GALAXY NOTE ІІІ, съобщи на сайта си Българският олимпийски комитет.

Ето какво разказва БОК за първите часове на нашите състезатели в Сочи:

Първата група български спортисти влезе рано тази сутрин в олимпийското село. Десетимата ни спортисти и хората от техните щабове активираха акредитациите си в 5.50 ч., веднага след пристигането на Аерогарата в Сочи и два часа по-късно се настаниха в олимпийските села. Биатлонистите Анев, Илиев и Клечеров, са в т.нар. "Еndurance Village", където са и четиримата от ски-бягането Цинзов, Гридин, Малчева и Григорова.

Интересно е, че до там се стига само с кабинков лифт, тъй като тясното шосе от долината нагоре е приоритетно за товарните автомобили.

Останалите трима - алпийците Чонгаров и Георгиев, както и състезателт на шейни Беньов се настаниха в "Mountain Village", което е на протовоположния склон и до него се пътува около час и половина от аеорагарата. Това селище е изградено точно до финала на пистите за алпийски дисциплини и сноуборд, които вчера бяха огряти от ослепително слънце. Нашите са в блок 9 на построените в алпийски стил 8-етежни сгради и от прозорците на българите се открива перфектна панорама към върха, от който в неделя е предвидено да стартират спускачите по една от най-трудните писти на планетата. selo4-2014Българите са настанени на първия и втория етажи, в съседство е делегацията на Чехия, а щабът ни е разположен на партера.

Стаите на всички олимпийци са по спартански обзаведени - с по две или три легла, нощни шкафчета и гардероб. Банята е една в апартамент за две или три стаи, тоалетната също. Все пак за първи път на олимпиади интернетът е с перфектна скорост и покритие, което прави доволни всички акредитирани. Щастието за спортистите пък стана пълно, след като всеки един от тях получи при пристигането си страхотен и много ценен подарък от МОК, който чрез един от спонсорите си - SAMSUNG - връчи на всеки от състезателите по един GALAXY NOTE ІІІ, което е последната и най-мощна версия на най-скъпия модел на компанията.

Повечето български спортисти разопаковаха багаж и отпочиваха сутринта, следобед направиха първа инспекция на обектите, а вечерта наблегнха на фитнес. Утре всички започват здрави тренировки по писти и трасета.

За сметка на дребните неразбории и неясноти в организацията и посрещането, мерките за сигурност са изключително строги. Вратата на автобуса, който взе българите от Аерогарата бе запечатана прилежно с пломба и печат, като сейф, да не би по пътя да бъде отворена. При влизането в селото, печатът се проверява и чак когато се свали плобмата се отваря вратата. Специално обучени кучета душат навсякъде за взривни материали. Състезетели и треньори предполгат, че точно това е причината багажът и ските да пристигат в олимпийските села два часа по-късно като вероятно за това време се "обдушват" по камионите от кучета и сканират на ренгени, пред да бъдат предоставени по преднацначение.

Бе обявен и часът, в който ще бъде вдигнато българското знаме в олимпийското село. Това ще стане в сряда, 5 февруари, от 15.00 ч. местно време, което означава 13.00 българско. Церемонията е традиционна и с нея се ознаменува пристигането на всяка една делегация на Игрите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X