Човекът дузпа с индианска кръв, който не трепна срещу Русия

OFFNews 17 февруари 2014 в 20:32 1663 1

Ти Джей Оши вкарва решителната си дузпа срещу Русия.

Човекът дузпа. Нападателят на САЩ Ти Джей Оши напълно заслужи този прякор при победата над Русия. Асът на Сейнт Луис Блус изпълни цели шест наказателни удара, след като редовното време и продълженията завършиха 2:2. Именно хладнокръвието и майсторството му в крайна сметка донесоха победата на американците в мача от Група А на турнира. Хокеят е колективен спорт, но този път един-единствен човек реши всичко в битката на големите съперници.

В хокея, за разлика от футбола, дузпата далеч не е "сигурен" гол. Статистическата справка сочи, че в НХЛ процентът на реализация варира между 30 и 35. А срещу Сборная Оши отбеляза четири от шестте си опита! Нищо чудно, че в интернет го обявиха за "новия любим хокеист на Америка". Самият Оши побърза да заяви, че не се чувства герой. "Истинските американски герои носят камуфлажни униформи", отсече той.

"Този мач беше нещо като изпит, в който си пролича, че отборът ни има нужния характер. Ръцете ми още треперят. Беше много нервен двубой. Разбирахме, че и 65 мин. може да не стигнат за победата", коментира Оши след успеха.

"Преди всяка следваща дузпа си мислех какво още мога да направя. Стремях се да накарам Бобровски да гадае, преструвах се, че прибягвам към финтове, които вече бях използвал. Все пак той успя да ме надиграе на два пъти", коментира нападателят на американците.

"Първоначално доста се вълнувах. Но после поведох шайбата и останахме само двамата, аз и вратарят. Излязох късметлия. Треньорът Байлсма ме поздравяваше след всяка дузпа, независимо дали вкарвах или пропусках. Всеки път си мислех, че най-после ще избере някой друг, но той непрекъснато ме викаше", призна Оши. "Честно казано, при последните два опита се огледах дали някой няма желание да ме смени. Казах на момчетата, че въображението и финтовете ми са напът да се изчерпят напълно."


Оши бързо се превърна в новият американски герой.

Оши коментира и епизода с незачетения гол на Фьодор Тютин, при който вратата на САЩ бе изместена с няколко сантиметра.

"Изобщо не разбирахме какво става. Уилър викаше като луд: "Няма гол, няма гол!", но всъщност нямаше представа какво се е случило, просто се надяваше, че ще го отменят", сподели нападателят.

Треньорът на американците Дан Байлсма пък обясни простичко решението си да повери на Оши да изпълни цели 6 дузпи.
"Ти Джей е много добър в този компонент от началото на сезона, пък и по принцип умее да изпълнява дузпи. Правеше хубави финтове, дори когато не успяваше да се разпише. Едва ли е очаквал непрекъснато да залагам на него, защото имаме и други добри изпълнители. След един от пропуските седна някъде много далече от мен и почти го загубих от поглед. Не можех и да го извикам, защото нищо не се чуваше заради зрителите. В крайна сметка го открих и той вкара още две дузпи", разказа Байлсма.

"Ен Би Си" също коментира необичайното решение на Байлсма с изключителния успех на Оши при наказателните удари. В момента той е №1 по реализирани дузпи в НХЛ със 7 попадения, като процентът му на реализация този сезон е над 70. Откакто играе в елитната северноамериканска лига нападателят има общо 25 отбелязани наказателни удара. Според "Ен Би Си" именно това удивително умение на Ошие му е станало причина той да хване окото на щаба на САЩ, наред с играта му в намален състав.


Ти Джей Оши поддържа реномето си на истинска спортна звезда и в личния си жовот.

Удивителното хладнокръвие на Оши в персоналните дуели с противниковите вратари може би донякъде се обяснява от факта, че в жилите му тече индианска кръв. Името му на езика на племето Оджибве е Киуей Габу, което означава "Завръщане у дома". Получил го е на специална церемония през 2002 г., състояла се в резервата Бъфало Пойнт в Канада.

Друга любопитна подробност за нападателя е, че е отраснал в Уорроуд, Минесота. А и в двата случая, когато САЩ печелят олимпийската титла по хокей (1960 и 1980, т. нар. "Чудо на леда" в Лейк Плесид, когато американските студенти бият могъщия тим на СССР), в състава е имало поне един хокеист от градчето, чието население понастоящем е около 1700 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!