България е на финал в Баку, след като победи Полша с тайбрек

Деян Спасов 26 юни 2015 в 17:21 8640 3

Волейболистите на България постигнаха много престижна победа над Полша с 3:2 (25:14, 19:25, 25:22, 22:25, 15:13) и се класираха на финала на Европейските игри в Баку, Азербайджан.

Изключително труден полуфинален двубой, продължил около 2 часа и 30 минути, в който родните момчета в крайна сметка се оказаха с по-здрава психика и спечелиха след тайбрек. Това е единствената загуба на Полша на Европейските игри в Баку.

За да стигнат до последното стъпало преди финала България победи Турция в четвъртфинала с 3:1, а Полша надделя над Словакия с 3:0.

Стартовата седмица на треньора Николай Желязков днес беше: Г. Братоев, М. Божилов (либеро), Св. Гоцев, В. Братоев, Ж. Желязков, Т. Алексиев, Н. Николов

Почти всички титуляри излязоха с обръснати глави. Новата "затворническа" визия на българския отбор е в резултат на обещание на играчите, според което ако България се класира на полуфинал, те ще се подстрижат "нула номер".

В първите минути на мача родните момчета започнаха с безпогрешна блокада. Николай Николов беше като стена, блокирайки много от атаките на полските състезатели и българите държаха 3-4 точки преднина в резултата. Впоследствие в средата на гейма разликата стигна и до 9 точки. Георги Братоев демонстрира умна и разнообразна игра при разпределянето на атаките на тима ни. Жани Желязков, подобно на предходните мачове на отбора, отново беше на ниво, реализирайки доста точки от диагонала. Геймът завърши при категоричното 25:14 за 23 минути игра.

Втората част беше много по-равностойна. Полският отбор се съвзе, а геймът вървеше точка за точка до последната третина, когато поляците намериха пътя през българската блокада и натрупаха няколко важни точки преднина. Тя се запази до края и резултатът в мача бе изравнен след 25:19.

Третият много важен гейм за крайния развой вървеше също точка за точка. В началото България спаси две много трудни точки в защита и се възползва от тях чрез Валентин Братоев и Жани Желязков. Николай Желязков взе таймаут при 11:11. Либерото на Полша спаси няколко много силни сервиси на нашенците, a в атаката на символичните домакини се изяви Шимон Ромац. Изключително важна точка по диагонала на Жани Желязков изравни резултата за 21:21, след като поляците бяха натрупали преднина. Последвалият сервис на Желязков бе отсъден от съдиите като аут, но след видео повторение се оказа, че топката е тупнала вътре и даже на закача линията - 22:21. Няколко разменени точки и геймбол за нашия отбор при 24:22. При сервиса на Вальо Братоев поляците имаха претенции за пристъпване, но те се оказаха неоснователни - 25:22 - 2:1 гейма за България.

В четвъртата част Полша спечели, повеждайки с 8:5 в началото, а след това с 9:7. Съперникът ни продължи да държи преднина от две точки, която България не успя да стопи, като при второто техническо прекъсване "Дружина полска" вече имаше 4 точки аванс. Към края нашенците наваксаха няколко точки и имаха своите шансове, но загубиха гейма при резултат 25:22 за Полша.

В началото на тайбрека България поведе набързо в резултата, но той бе изравнен при 5:5. Директна точка за Полша от сервис за 6:5, но родните момчета отвърнаха за 6:6 чрез Валентин Братоев. Тайбрекът продължаваше точка за точка до 9:7 за Полша, последва таймаут на Николай Желязков, за да може треньорът да даде последни указания на "лъвовете". Моментален отговор и изравнихме резултата при 10:10. Получихме шанс да спечелим мача при 14:12, но последва блокаут. В крайна сметка победа за България - 15:13 и 3:1 гейма.

В другия полуфинал с начален час 17:00 един срещу друг се изправят представителите на Русия и Германия, които победиха в четвъртфиналите съответно Франция и Сърбия с по 3:0.

"Битката" за златото от първите европейски игри е в неделя, 28 юни, от 11:00 часа българско време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!