За кого събираше пари Петкан Илиев

Александра Маркарян Последна промяна на 08 ноември 2013 в 17:09 15267 17

Петкан Илиев Снимка: 24 часа
Петкан Илиев Снимка: 24 часа

През лятото на 2009 г. в УНСС избухва шумен корупционен скандал.

На 24 юли полицията залавя преподавателя в УНСС Петкан Илиев и Боян Тренчев (обвинен, че е бил посредник в схемата) в столично заведение да получават белязани пари от кандидат-студент. Обвинението е, че срещу парите преподавателят и посредникът е трябвало да уредят дубльор, който да се яви и да вземе изпита в УНСС.

Пред медиите от МВР обявяват, че са разкрили престъпна група за купуване на заверки и изпити в УНСС, водена от гл. ас. Петкан Илиев. По информация от полицията, тези "услуги" стрували между 500 и 4000 лева. Тогавашният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов коментира пред журналисти, че не е знаел нищо за корупционната схема, че е бесен, че се връща "стотици години назад", че му идва сам да раздаде правосъдие и че главният асистент ще бъде отстранен, което и се случва.

Икономическият университет винаги е бил повод за слухове на тема "купуване на изпити".

Даже е възпят в легендарната песен на Ъпсурт "3 в 1" със стиховете: Примоция в УНСС - 3 изпита за 200 марки и едно прасе!"

Скандалът обаче е този път е грандиозен.

Да получава белязани пари от студент е заловен Петкан Илиев. По това време той е любимец на медиите. Пише за няколко вестника, а всички телевизии се надпреварват да го канят заради изключителната му способност с прости думи да обяснява сложни икономически процеси.

Чисто човешките отношения на журналистите с Петкан Илиев са основната причина медиите да неглижират случая. Илиев е един от най-симпатичните експерти - винаги отзивчив и готов да помогне. Спасявал е десетки журналисти от неудобната ситуация да пишат за неща, които не разбират и търпеливо им е разяснявал икономически въпроси.

Но има и други причини за неглижирането на случая. Практиката, съществуваща във всички университети, но най-широко разпространена в УНСС, е професорите никога да не получават парите, а да използват асистентите си да свършат мръсната и опасната работа. Та в този смисъл медиите си дадоха сметка, че вероятността Петкан Илиев да е само приносител на сумата (срещу съответната комисионна, разбира се), не е никак малка. 

Хайде сега опитайте се да познаете кой е професорът, чийто асистент е Петкан Илиев. Не, няма да сбъркате. Агентът на ДС Стойновски и понастоящем ректор на УНСС проф. Стати Статев. Същият Стати Статев, който заплаши студентите, че ще ги заключи и охраната ще ги води по нужда, ако му протестират. И който ги посъветва да емигрират, ако това не им харесва.

Има и трета причина случаят да потъне в забрава. Делото е засекретено. Официалното обяснение е, че в разследването са използвани специални разузнавателни средства. Нали си представяте колко голяма тайна за националната сигурност са разговорите, че един студент дава рушвет? По-скоро тайна е с кого разговаря получателят на парите по тази и други теми. А Петкан Илиев е един от най-близките хора на шефа на КТБ Цветан Василев. На неговите експертни съвети до голяма степен се дължи успехът на банката.

Срещу двамата задържани - Петкан Илиев и Боян Тренчев - са повдигнати обвинения (в обвинителния акт вече става въпрос за много по-ниски суми - 300 до 600 лева) и започва дело в Софийския градски съд. То е засекретено и приключено тихо през месец май тази година. Петкан Илиев е оправдан, а Боян Тренчев е глобен с 5000 лева. Решението не е оповестено публично. Делото на втора инстанция - пред Софийския апелативен съд - тепърва предстои.

В обвинителния акт прокуратурата твърди, че Петкан Илиев е „съдействал” на студентите за взимане на изпитите, упражнявайки влияние върху други длъжности лица – преподаватели в различни факултети и катедри на УНСС. Нещо, което буди въпроси и съмнения не защото такава схема е невъзможна, а защото е твърде мащабна за възможностите просто на един асистент. Освен ако не действа от името на покровителя си.

Никой досега не споменава, че обект на проверка е или е бил и някой по-висшестоящ в УНСС, от когото Петкан Илиев е зависел. В контекста на делото не се споменава (публично) чий асистент е бил Илиев в УНСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2013 в 20:59

Я си проверете източниците бе псевдо журналисти. Вижте всички записки по това дело и абсолютно никога човека не е задържан с пари. Едно доказателство не е намерено по това бутафорно дело. В момента дори има и оправдателна присъда по него. Бахти малоумниците са се захванали с тая професия. Добре, че човек понякога научава фактите от други източници.

14.11 2013 в 13:35

Този тип заслужава да бъде разкаран завинаги от образователната система. Благодарение на него дъщеря ми Ивайла (все още Бакалова) има документ за завършен УНСС, без да е ходила там (0свен да организира конкурси за красота). И умствения й багаж и манталитет си останаха на ниво на манекенка.

13.11 2013 в 14:46

Aми от просто по-просто. Сега го разнищтват случая, защото сега ченгето-ректор влиза в прожекторите. И сега много журналисти проявяват любопитство - като какъв човек е този вулгарен ректор, който толкова много се изложи. И са разбрали далаверата. И я описват. Трябва да си пълен шашкънин за да се държиш по начина, по който се държи този ректор. От космоса си личи какъв е. ЧЕНГЕ. По душа, мислене и действия.

09.11 2013 в 12:09

Посредствени и с недемократично мислене професори са явно много. Мръсна система на подкупи явно има. Но статията щеше да е ценна, ако имаше истински факти, а не намеци за дейността на Стати Статев. Иначе с намеци и хипотези боравят и най-долнопробните вестници.

09.11 2013 в 03:08

нищо не си разбрал,човече- нито от статията ,нито от протестите... трай, спасе, за зелени ...рубли...

09.11 2013 в 00:40

Протестите са мегакултовата схема от преди около 20 години, когато 5-10 от протестиращите студенти получиха специализации в чужбина и възможност за прилична кариера в България, а масовката от около 500 човека в момента оглежда цената на зелето във връзка с кампанията за зимнина сезона 2013-2014. Абе вие ако вярвате искрено в студентската бунтовна съвест и душа или никога не сте ходили в Студентски град или вярвате. че Феята на зъбките е реален персонаж

08.11 2013 в 22:05

Този лаф е от '93 година, и чак сега ви направи впечатление!

08.11 2013 в 21:00

Глупава стъкмистика, иди ми, дойди ми
айде шарлатани от офнюз, затваряйте лавката с клюки, айде е е е е

08.11 2013 в 20:01

@ Спас:

Дефектите във фунционирането на държавата са десетки хиляди. Обществото няма сили и време да се занимава с всеки пролем поотделно.

Ето защо протестите са срещу "машината", която произвежда дефекти (държавата, такава каквато е в момента).

Когато ремонтираме машината, тогава от само себе си заедно с едрите ще изчезнат и такива дребни боклуци, на които сега обществото реагира спонтанно поради изнервеност.

08.11 2013 в 19:26

Хахаха, какво разследване, че чак и поздравления. Та този факт е ясен от самото начало, ама мълчахте като ..... аре да не казвам като какво!!!!