Асистентът на ректора на УНСС Петкан Илиев оправдан за схема за търгуване с изпити

OFFNews 11 август 2014 в 11:31 6556 2

Стати Статев

Снимка Булфото

Стати Статев

Петкан Илиев е оправдан окончателно по обвиненията за търговия с влияние. Вторият обвиняем Боян Тренчев е осъден на 2 г. условно за измама, пише в. "Сега".

Решението е на Върховният касационен съд (състав: Вероника Имова, Даниела Атанасова и Красимир Шекерджиев).

Петкан Илиев беше главен асистент на сегашния ректор на УНСС проф. Стати Статев.

Илиев беше обвинен, че е ръководил престъпна мрежа за търгуване със заверки и изпити в УНСС. За негов посредник бе сочен Боян Тренчев.

Двамата са арестувани през лятото на 2009 година. На 24 юли полицията ги залавя в столично заведение да получават белязани пари от кандидат-студент. Обвинението е, че срещу парите преподавателят и посредникът е трябвало да уредят дубльор, който да се яви и да вземе изпита в УНСС. Пред медиите от МВР обявяват, че са разкрили престъпна група за купуване на заверки и изпити в УНСС, водена от гл. ас. Петкан Илиев. По информация от полицията, тези "услуги" стрували между 500 и 4000 лева. Тогавашният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов коментира пред журналисти, че не е знаел нищо. Главният асистент е уволнен дисциплинарно от университета.

Илиев обжалва и печели делото пред Софийския районен съд през ноември 2013 г. УНСС трябва да плати на Илиев 6322 лв. обезщетение за времето, в което той е бил без работа. Решението още не е влязло в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!