След мен и потоп: Кмет плати по 6 заплати и остави общината празна

Освободени са 56 души. А временно изпълняващата длъжността кметица на Стамболийски е изтрила цялата информация от компютрите на администрацията

Ружа Райчева 16 ноември 2023 в 16:21 75134 11

Бившият кмет на Стамболийски - Георги Мараджиев от ГЕРБ

Снимка Фейсбук/Георги Мараджиев

Бившият кмет на Стамболийски - Георги Мараджиев от ГЕРБ

Бившият кмет на пловдивския град Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ е освободил общо 56 души от Общинското предприятие "БКС", както и от самата община, срещу 6 брутни заплати като обезщетение, научи OFFNews.

На 7 ноември 2023 г. в рамките на един ден Община Стамболийски е дала близо 200 000 лева - заради изплатените обезщетения. OFFNews разполага с копие на документа от банковото нареждане. Общинските служители и работници са освободени по чл. 331 от Кодекса на труда - прекратяване на трудов договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. Текстът гласи:

"Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. (...) Ако работникът или служителят приеме, работодателят му дължи обезщетение на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните не са уговорили по-голям размер на обезщетението."

Освен че беше кмет на Стамболийски в продължение на два мандата, Мараджиев е и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. На първия тур на местните избори на 29 октомври той получи около 500 гласа по-малко от основния си опонент Петър Неделев, издигнат от "Алтернатива за гражданите" - коалиция на партията на Цветан Цветанов и БСП. На балотажа обаче подрепата за Неделев скочи тройно и разликата между Мараджиев и Неделев се увеличи - 1 737 гласа в полза на Неделев.

В новоизбрания Общински съвет на Стамболийски ГЕРБ имат 9 места, "Алтернатива на гражданите" - 8, ПП-ДБ - 3, а "Възраждане" - само едно. ГЕРБ обявиха, че ще са опозиция и 6 от 9-те избрани общински съветници в листата им се отказаха от мандата си. Сред тях са Георги Мараджиев и двумандатният председател на Общинския съвет Стоян Богданов.

Изглежда обаче победеният кмет на ГЕРБ не понася загубата си добре. Преди да оваканти кметския стол за Неделев, Георги Мараджиев е освободил 56 души, всеки с по 6 заплати като обезщетение. Освободени са работници от Общината, както и от Общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" (БКС), което поддържа чистотата и развива инфраструктурата на Стамболийски.

Сред дейностите на "БКС" са сметосъбиране, почистване и поддържане на улици, тротоари, зелени площи, паркове и градини, общински сгради, паркинги и междублокови пространства и поддръжка и ремонт на електрическата общинска улична мрежа. Предприятието се грижи и за снегопочистването в Община Стамболийски и съседните населени места.

Констатират се и липси в общинските складове.

Пред OFFNews новоизбраният председател на Общинския съвет на Стамболийски - Константин Смиленов от "Продължаваме промяната - Демократична България", коментира, че всичко това се е направило с цел да се изпразни общинската хазна и самата община от кадри. Смиленов изтъкна, че допреди изборите предходното общинско ръководство не е имало подобна практика да освобождава служители по чл. 331 от КТ.

След като са били освободени, няколко служители на общината са продължили ходят до БКС, като включително си взимали инструменти от предприятието. По думите му нямало кой да ги спре, тъй като в общината на практика вече няма хора, няма и пазачи.

"Липсват много нужни инструменти като крикове, гаечни ключове и всевъзможни инструменти. Всеки е взел каквото му харесва, общо взето. Това беше потресаващо за мен", разказа пред OFFNews Смиленов. 

Изпълняващата временно длъжността кметица на Стамболийски Теодора Вълканска-Денева, която бе зам.-кмет на Мараджиев, е изтрила всички файлове от компютрите в общината, така че новото ръководството изобщо да няма как да работи, каза пред OFFNews депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков - кандидат за кмет в Стамболийски на местните избори.

Константин Смиленов потвърди тази информация и разказа, че неговият служебен компютър в сградата на Общината не просто е с изтрити файлове, а е бил изцяло деинсталиран от Вълканска-Денева.

На 16 ноември Петър Неделев заяви пред БНР, че в рамките на една седмица преди да встъпи длъжност са напуснали 56 общински служители. Според него става дума за умишлен саботаж от страна на временната кметица на Стамболийски Теодора Вълканска-Денева. В седмицата между първи и втори тур 18 служители от общинското БКС са подали документи за напускане, а останалите 38 са в общинската администрация, твърди Неделев. Той оценява щетите за общинската хазна в размер на 3,2 милион лева. По думите му така работата в цялата община е била парализирана. 

OFFNews се свърза с Теодора Вълканска-Денева за нейната позиция по казуса, към момента нямаме отговор. Опитите ни да се се свържем с Георги Мараджиев засега са неуспешни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

11

6екеr4о

21.11 2023 в 15:54

Има нещо налудничаво в погледа на тоя индианец от сливенските села...

2415

10

Пустиняк

20.11 2023 в 10:09

Дело за съботаж и добре дошли н кметовете в съответните заведения в Пазарджик и Сливен.

900

9

Орлин

19.11 2023 в 23:32

Позор в една цивилизована държава.

110

8

Перпендикуляр

19.11 2023 в 08:39

Тия трябва да "полежат" по няколко години. Без право на замяна. И сериозна ревизия. С конфискация.

1000

7

BhBp

18.11 2023 в 08:15

Българска му работа.

4638

6

Того

18.11 2023 в 08:03

Тук трябва да се намеси прокуратурата и бившият кмет да лежи дълго в затвора.

1067

5

StinkingSonOf

17.11 2023 в 01:26

Най-вероятно диска на кмета е форматиран. Това не е толкова страшно, защото просто е изтрита файловата таблица. Силно се съмнявам такъв тъпак да има техническите знания да изтрие напълно файловете. Това значи, че могат да се възстановят за да се проведе разследване на дейността му. От тука нататък прокуратурата трябва да се занимава.

870

4

Constanza

16.11 2023 в 21:29

ГЕРБ, сър.

900

3

нещото

16.11 2023 в 20:01

Браво на Стамболийци! Чудесен бивш кмет са си избрали.
Сега ще духат супата, която са си надробили!

1135

2

единдвама

16.11 2023 в 19:57

Да си наемат компютърджия. Почти съм сигурен, че повечето файлове могат да бъдат възстановени. А на тия да им лъснат далаверите и некадърността. Еййй т'ва са ***********... жалкари и психари
 
X

Да помогнем на украинските деца!