Ден 13: Парламентът под обсада (видео и снимки)

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2013 в 08:22 19767 62

Парламентът под обсада. Снимка: Сергей Антонов
Парламентът под обсада. Снимка: Сергей Антонов

 

 

Мирното пиене на кафе пред парламента тази сутрин се превърна в истинска обсада на Народното събрание. Парламентарният ден беше провален, тъй като половината депутати не отидоха на работа, а останалите в момента са блокирани в сградата, тъй като протестиращите не ги пускат.

Хронологията на протеста:

15,00 ч. - към протестиращите пред парламента се присъединиха и животновъдите, протестирали пред сградата на Министерството на земеделието и храните, както и зеленчукопроизводители

14,45 ч. - Представители на неправителствени организации влизат в сградата Народното събрание, за да участват в заседанието на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения, която ще обсъжда промените в изборните правила и на която бяха поканени от Мая Манолова. Протестиращите отпред ги освиркват. Влезлите представители на НПО се настаняват директно в пленарната зала на Народното събрание, а вече усмихнатата Мая Манолова е влязла в ролята на координатор и организатор на срещата, показват кадри на Канал 3.

13,40 ч. - Манолова излезе от храма и коментира пред журналистите, че протестът бил малък, за да принуди кабинета да подаде оставка. В Кюстендил, където тя била избрана, нямало протести. Хората били гласували доверие на БСП, за да работят.

13,19 ч. - Мая Манолова излезе от сградата на парламента. Тече разговор между нея и протестиращия. Той сподели, че е бивш служител на МВР, който излязъл в болничен за операция от дискова херния. Според него операцията само влошила състоянието му и чрез срещата си с депутатката той настоя да контакт със здравния министър, който да му съдейства за операция в Германия на разноски на държавата. На въпрос защо е поискал точно Манолова да излезе, отговори, че преди това се е обръщал и към служебния кабинет, и към кабинета на ГЕРБ. Никой обаче не му обърнал внимание.

В същото време Мая Манолова в момента е приклещена от протестиращите при задния вход на НС до будката за издаване на пропуски. Разстроена, тя обяви, че отива на църква, защото е религиозен човек и че с протестиращите не може да се води нормален диалог. Охраната се опита да я спре с думите, че не може да гарантира сигурността й, ако тръгне към храма. Все пак обаче тя тръгна да запали свещ. 20 полицаи и толкова журналисти вървят с нея.

13:15 ч. - Репортери научиха, че Мая Манолова ще излезе от входа на НС откъм "Александър Невски", защото протестиращ поискал да говори с нея и заплашил, че в противен случай ще се самозапали. 

12:55 ч - Сергей Станишев беше изведен с охрана от НС. По него бе хвърлена тоалетна хартия.

 Депутатите излизат един по един с полицейски ескорт. Налага се служебни коли с охрана да си съпровождат до личните им паркирани автомобили.

Бутилки полетяха по Христо Бисеров (ДПС), който бе изведен в една кола с Петър Корумбашев (КБ).

12:16 ч - Полицаи евакуират Йордан Цонев от ДПС. Той е силно освиркан от хората навън. Викове "Уууу" и "Долу ДПС" се чуват от протестиращите, които тичат след него, хвърчат бутилки. Докато униуформените го ескортираха, Цонев успя да направи и коментар пред медиите. Той намекна, че протестиращите са организирани от политически партии. "Защо няма протести в Хаскво и Кърджали", попита депутатът. Десетки полицаи го пазят с щитове, с телата си и с разперени над главата му ръце в малката уличка откъм Италианското посолство. Тя е заградена с бариера и протестиращите трудно могат да достигнат до него. Въпреки щитовете депутатът бе уцелен с хвърлени предмети. В крайна сметка полицаите успяват да го качат в автомобил, който потегля. 

От сградата, отново с полиция, успя да си тръгне и Петър Ангелов от ДПС. 

Междувременно полицията постепенно изтиква металните ограждения с по мнетър-два назад, осигурявайки си периметър за извеждане на депутатите. 

Станишев все още е в Народното събрание.

11,45 ч. ПОЛИЦАИТЕ ТОВАРЯТ В СЛУЖЕБНИ КОЛИ ДЕПУТАТИТЕ И С ВИСОКА СКОРОСТ ГИ ЕВАКУИРАТ. ИЗВЕЖДАТ ГИ С КОРДОН.

11,40 ч. - След заседанието на парламентарната група на Коалиция за България излезе Димчо Михалевски. Хората започнаха да го замерят с бутилки минерална вода. Пред репортери той заяви: "Единственото, което спасява страната, е да има работещи правителство и парламент". Според него доверието в кабинета било поразклатено, но не и загубено.

"Аз не съм червен боклук, протестиращите не знаят какво искат. Аз не искам избори сега, каза още червеният депутат. Това правителство трябва да работи поне една година."

 

11,20 ч. - Специализирана полиция и 4 правителствени коли успяха да "евакуират" от сградата на Народното събрание бяха евакуирани премиерът Пламен Орешарски и министрите на екологията Искра Михайлова, финансовият Петър Чобанов, социалният Хасан Адемов и военният Ангел Найденов.

Министрите излязоха от различните входове на парламента и се събраха в четирите автомобила, които излязоха откъм сградата на БАН, след като предварително близо 50 полицаи от спецчастите пробиха „брод“ в обсадата на протестиращите.

Министрите се отправиха към Министерския съвет, където в 11 часа трябваше да започне заседанието на кабинета.

След евакуацията спецчастите също напуснаха пространството пред парламента. Униформените бяха изпратени с ръкопляскания от демонстрантите.

11,15 ч. - Пред парадния вход на парламента няколко десетки полицаи са направили кордон за извеждане на депутатите. Строени са в две плътни редици. Коридорът е в посока хотел "Радисън". В момента в сградата на парламента са Пламен Орешарски и още четирима министри.

10,40 ч. - Депутат се опита да излезе през десния страничен вход на парламента откъм Ректората, но протестиращите буквално го избутаха обратно в сградата. Скандираха "Извини се, бе!".

10,37 ч. - Протестиращите за завардили всички входове на парламента, като всеки опит на който и да е депутат да излезе навън, е посрещнат със скандирания и освирквания. Пристигна подкрепление от още два автобуса с полицаи, няма напрежение между демонстрантите и органите на реда.

10,30 ч. - Събралите се в Народното събрание 112 депутати чакат в сградата обстановката да се успокои. Част от тях са в парламентарното кафене, където обсъждат кога ли ще могат да излязат безпроблемно.

Междувременно 50-60 журналисти тръгнаха след депутата Хафъзов в опита си да разговарят с него и го следваха чак до вечния огън. 

Към 10,20 ч. депутатът от ДПС Хюсеин Хасан Хафъзов излезе при протестиращите, за да се опита да чуе исканията им. Той обаче не беше посрещнат добре. Демонстрантите го освиркаха шумно, успяха дори да пробият полицейския кордон, за да стигнат до него. Чуваха се възгласи "Червени боклуци" и "Долу ДПС", след което Хафъзов се прибра.

Междувременно от сградата на Народното събрание излезе друг депутат от ДПС - Четин Казак, който тръгна към паркиран правителствен автомобил до входа на НС откъм БАН. Протестиращите го забелязаха и тръгнаха към него, но не успяха да го достигнат заради полицаите и загражденията.

10,15 ч.  Оставката на правителството не стои на дневен ред. Ще правя каквото трябва, пък да става каквото ще, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев на излизане от пленарната зала на парламента.

10-10,10 ч. - Протестиращите намаляват. Хората отиват на работа, готови да се върнат отново по време на обедната си почивка.

9,52 ч. - Хиляди скандират "Всички вън", "Волен, к*рво", "Мишки сте", "Бареков е капут", "Мафия" "Ахмед Доган - доволен Ердоган".

Призовават да не се хвърлят домати по сградата на парламента, защото "доматът не е виновен" и "трябва да се ползва пак". Скандират "Доматът - наш човек".

9,45 ч. - Движението по жълтите павета на "Цар Освободител" е пуснато.

9,35 ч. - Хиляди пеят: "Когато па-, когато па-, когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу, за да не падне върху мен". Песента преминава в скандирания "Оставка", "Катарзисът от нас - оставките от вас", "Волене, чуваме ли се, Волене", "Извини се, бе!".

От време на време от сградата на парламента излиза по някой депутат, хората ги посрещат с бурно "Ууууу" и опитват да си говорят с тях на висок глас.

9,28 ч. - Скандиранията се прехвърлят към премиера Орешарски и парламента: "Довиждане", "Орешарски, къде да заложа да оставка", "Работите ли, бе?".

9,22 ч. - Хората скандират срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров с: "Извини се, бе!", "Волене, излез", "Волен долен", "Събира се комисията по етика - Велене, ела да заседаваме под масата!".

9,20 ч. - Блокирано е и движението по жълтите павета. Хората непрекъснато се увеличават.

9,05 ч. - Заседанието на парламента не започна. В пленарната зала няма кворум. Депутатите са разпуснати за 30-минутна почивка. След нея заседанието е разпуснато.

9,07 ч. - През единствения свободен вход - откъм СУ - през загражденията влязоха шест патрулки, с които по всяка вероятност депутатите ще се опитат да напуснат сградата на парламента. Хората непрекъснато се увеличават. Вече са над 2000.

9,02 ч. - Броят на протестиращите вече наближава 2000 души. Парламентът е блокиран. Хората викат "Оставка", "Червени боклуци".

8,48 ч. - Мая Манолова излезе при протестиращите пред парадния вход, за да се опита да говори с тях. Към нея полетяха яйца и домати, които не я улучиха. Хората реагираха със скандирания "Червени боклуци!" и "Оставка". Пазят я полицаи и метални заграждения. В крайна сметка червената депутатка се отказа и отиде да говори с журналистите. 

8,55 ч. - Протестиращите са вече поне 1000. Блокирали са 3 от 4-те страни на парламента. Не достигат хора единствено за блокада на сградата откъм Софийския университет. Оттам влезе кола, от която слезе Мая Манолова. Тя се шмугна в сградата през единствения неблокиран вход на парламента, откъм СУ.

8,45 ч. - Откъм парадния вход на парламента протестиращи хвърлят домати по сградата. Петър Курумбашев от БСП влезе от страничния вход  на НС, откъм БАН и обясни на журналистите, че не се притеснявал от протестиращите, но предпочел да мине от страничния вход.

8,40 ч. - депутатите се опитват да избегнат протестиращите, като влизат от другите входове на парламента. Протестиращите ограждат сградата и викат "Уууу" и "Оставка". Те са вече поне 500 души и се увеличават с всяка изминала минута.

8,38 ч. - Протестиращите посрещат влизащите депутати със скандирания "Оставка!", "Мафия", "Уууу", "Катарзисът от нас, оставката от вас", "Червени боклуци", "Долу БСП".

8,30 ч. - срещу задния вход на парламента са се събрали поне 200 протестиращи. Достъпът им до депутатите е отрязан - протестиращите са оградени от полицейска лента. Десетки служители на реда пазят депутатите. Протестиращите са "въоръжени" с национални знамена и свирки.

 Какво се случи по-рано

Очакваше се днешният 13-и ден да е критичен за протестите, избухнали заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и прераснали в антиправителствен бунт. Минути преди началото (8,30 ч) на флашмоба при задния вход на Народното събрание Антоанета Цонева предупреди във Фейсбук групата на протеста  "ДАНСwithme ден 7":

"Непрекъснато постъпва информация, че днес ще е критичен ден - ще бъдат направени опити за остри провокации с цел протестът да престане да бъде мирен - не се поддавайте на призиви за агресия, не влизайте в сблъсъци, посочвайте провокаторите на полицията и ги изолирайте - силата на нашия протест е в това, че свободен и мирен, трябва да се запази такъв, за да постигне целите си #ДАНСwithme - голямото пиене на кафе е тази сутрин от 8.30 пред парламента :) всеки както го предпочита - с мляко или черно, но най- важното - споделено с непримиримост и с приятелите ни :)", написа преди минути в основната група на протеста #ДАНСwithme ден 7" Антоанета Цонева.

Флашмобът бе с цел протестиращите да поговорят с депутатите за “…оставка, избори и още нещо”. 

 

Планираните протести

Тази вечер контрапротест в защита на Пламен Орешарски ще се опита да стигне до мирния протест, започващ традиционно от 18,30 ч. пред Министерския съвет и в който по всяка вероятност ще се влеят протестиращи от Пловдив, които заявиха такава готовност.

Контрапротестът започва в 18 ч. от НДК. Шествието е с маршрут НДК-бул. "Витоша"- пл. "Света Неделя". Крайната му точка е Министерски съвет, откъдето тръгва антиправителственият протест. Крайният час на основния протест е 22, а на контрапротеста - 21.

Животновъдите също излизат на протест днес. В 12.00 часа те се събират пред сградата на Министерство на земеделието и храните. Акцията на животновъдите е срещу бездействието на правителството и блокиране в работата на администрацията, твърдят фермерите. Животновъдите обявиха притеснението си, че от март до сега администрацията не е провела преговори за одобрението на субсидиите за тази година.

В Благоевград имат намерение да преминат към гражданско неподчинение. Там бунтът избухна, защото Орешарски назначи за областен управител Муса Палев от ДПС. Там се заканват, че протестите им няма да бъдат  само мирни, както досега - пред сградата на Областната администрация.

В Пловдив също ще има протест срещу новоназначения областен управител. ВМРО готвят блокада днес на пътя за курортния град Банско. Вече се организира и контра протест - в подкрепа на премиера Пламен Орешарски.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2013 в 10:31

Първо напиши нещо смислено, после питай какво ще получиш. Аз лично получавам здрав сън и удовлетворение, че съм казал какво мисля в тая среда на нетърпимост и натиск.

27.06 2013 в 10:29

Не мисля, че има обида за гражданите от това, че са назначили някой който има редовна диплома и политическата партия, която подкрепя е спечелила изборите (спечелил е този, който управлява, а не който има най-много гласове, обратното е само в детско-юношеските фантазии на Борисов). Да нампомням ли, че имаше скандал за един зам.министър, който бил работил в офис на СИК в Шумен, а през последните 3 години ни управляваше един от основателите на СИК, рекетьор и трафикант и беше министър-председател, а не чиновник. Тогава, обаче вие не протестирахте... нито на първия, нито на стотния, нито на петстотния ден. Останалите ти квалификации за турците, циганите, мижавите пионки и т.н. ме е гнус даже да ги коментирам. Ретроградно, ксенофобско, антидемократично... абе с една дума в културно отношение са те забравили някъде в 60-те години на 20 век. Чети си Винету и не се занимавай с площадна демокрация.

27.06 2013 в 10:20

Ако не си го разбрал веднага, да, АЗ ПОДКРЕПЯМ ПРАВИТЕЛСТВОТО! Отидох на протестите първите дни - в петък и събота и знам много добре кой беше на протестите и кой остана. В момента се ползват единствено от ГЕРБ и вожда Борисов.

27.06 2013 в 03:59

"Натиска оказван върху легитимно избраното народно събрание, след демократични избори проведени само преди месец е абсолютно безпрецедентен."

Г-н Станишев ?

27.06 2013 в 03:46

"Натиска оказван върху легитимно избраното народно събрание, след демократични избори проведени само преди месец е абсолютно безпрецедентен."

Г-н Станишев ?

26.06 2013 в 23:14

След завземане на властта в Куба през 1959 година е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба — президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба. Те това ли требва да стане !?

26.06 2013 в 21:47

Емил Боев колко се плаща да ги пишеш тия коментари и с кого трябва да се свържа да започна и аз?

26.06 2013 в 21:00

А факт ли е, че назначените до сега са обида за гражданите - Пеевски, Сидеров, Каймаканов, Палев и др. и др. ?! Факт ли е, че ДПС, с 11% на изборите, заграбиха половината постове ?! Факт ли е, че Сидеров се продаде и предаде избирателите си, влизайки в коалиция с циганите и турците ?! Факт ли е, че разни "народни представители" си позволяват публично да обиждат български граждани ?! Факт ли е, че министър-председателя ни е мижава ПИОНКА ?!
И айде стига сте плашили хората с Боко - 1-во: него не го искаме пак на власт, но в момента определено изглежа по-добре от това неадекватно правителство, 2-ро и по-важно: има и други партии освен БСП, ДПС, АТАКА и ГЕРБ и искрено се надявам при евентуални нови избори повече хора да се сетят за това ....

26.06 2013 в 18:44

Нещата са поляризирани. Няма реален диалог. Има доводи- кухненски продукти. През 1996-а "протестиращ" уби на място народния представител проф.Тодор Ив. Живков. Уби възрастния човек с камък- размаза черепа му пред Народното събрание. "Възмутен седесар"- съответно незаловен и ненаказан. Днешните "възмутени"протестиращи са от същата порода. Личи им по възгласите и действията. Няма диалог, няма доводи, няма мотиви. Има "демократичен" нагон за рушене, унищожение и себеусещане за тържеството на анонимната безнаказаност. От това се отвращават и анархистите. При тях поне има идея и правила. Лумпенът си е лумпен. Дори да води семейство, да чати и скайпи. Да, очакваме вече "бордюрното право" и размазани професорски глави. Deja vu.

26.06 2013 в 18:27

Червени вампири, децата на днешна България не завършват АОНСУ, Рабфаци и съветски школи...
Затова Ви мразят безплатно!!!
Треперят ли Ви потурите, подмокрят ли Ви се мръсночервените рубашки!?!?!
Отброяваме последните часове на прегракналия глас на мафията и връщането на зомбитата на олигарсите и бандитите в гробището на историята!!!
Помиите от копанята на Свинята Пеевски & Ко да си ги лочите в Анадола и Сибир!!!