Варненци се барикадираха в Областната управа до оставка на кабинета (видео)

OFFNews 26 юни 2013 в 16:56 3840 1

Областна управа-Варна
Областна управа-Варна

Двайсетина варненци нахлуха около 16 ч. днес в сградата на Областната управа и обявиха, че няма да си тръгнат, докато правителството не подаде оставка. Хората споделиха, че са вдъхновени от днешната обсада на парламента и настояха областният управител да предаде лично настояването им на централните власти.

Алармиран за неочакваното събитие, към 16:20 в сградата се появи губернаторът на Варна Коста Базитов. Той е един от малкото все още несменени и назначени от ГЕРБ областни управители.

В емоционални разговори с него част от хората го помолиха да бъде първият местен управник, обявил се в подкрепа на протестиращите. Базитов от своя страна телефонира на главния секретар на Министерския съвет, за да го информира за ситуацията и да предаде исканията. Главният секретар на МС дал разпореждане да се осигури възможност на гражданите да изразят своя протест. Базитов ще осигури на демонстрантите достъп до тоалетна.

Сред демонстрантите са първият арестуван от февруарските протести Мариан Бонев и регионалният представител на НФСБ Костадин Костадинов.

Днес следобед демонстрантите бяха  изнервени, че дълго време никой в МС не отговаряше на обажданията на Базитов и го прехвърляха "само на секретарки". "Двайсет минути някакви секретарки го карат да звъни от личния си GSM, за да се уверят, че това наистина е областният управител на Варна.", разказаха хора, качили се в кабинета на Базитов по негова показа, за да станат свидетели на телефонния разговор с централната власт.

Още по-ядосани от ситуацията, хората наново се зарекоха да не си тръгват до оставка на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков