Зорница Апостолова е изгоненият от Турция дипломат

OFFNews 23 февруари 2016 в 18:40 8157 3

Зорница Петрова Апостолова – първи секретар на Генералното консулство на България в Истанбул, е изгоненият от Турция дипломат в отговор на решението на София да обяви турски консул за персона нон грата, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Изданието посочва, че ситуацията е показателна за нарастващия разрив между Анкара и София след свалянето на руски самолет от турските ВВС.

Информацията за изгонен от Турция български дипломат се появи преди дни. Тогава Министерството на външните работи отказа да коментира въпроса.

„В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще", беше съобщението, с което излезе ведомството.

Българското външно министерство изпрати преди дни нота до турското министерство на външните работи с искане турският аташе Угур Емироглу в Генералното консулство в Бургас да напусне поста.

Емироглу е обвинен в това, че се е занимавал с религиозна дейност, напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на политическа партия за увеличаване на подкрепата за Лютви Местан, който беше отстранен от лидерския пост в ДПС в края на миналата година.

Именно това решение е накарало Турция да обяви Апостолова за персона нон грата, посочва изданието.

В неделя излезе неофициална информация, че Анкара е поискала българският консул в Истанбул Ангел Ангелов да се прибера в София, но по-късно тя бе опровергана от външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews