Quantcast

Ответен удар: Анкара гони български консул от Истанбул (обновена в 20:20 ч.)

Александра Маркарян Последна промяна на 21 февруари 2016 в 17:00 19971 13

Анкара е поискала консулът на България в Истанбул да бъде отзован.

Това съобщи Mediapool, като се позова на свои неназовани източници.

Съобщението идва няколко часа след като стана ясно, че българското Министерство на външните работи е обявило турския аташе в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата. Информацията за това беше публикувана от агенция "Фокус", която се позова на дипломатически източници, а от МВнР отказаха официален коментар.

Вместо това от МВнР публикуваха следното съобщение:

"В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще".

Причината за решението на Външно е била несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения дейност на Емироглу, според "Фокус".

Турският дипломат е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург, преди да бъде изпратен в България. У нас той се е намесвал в дейността на мюсюлманското вероизповедание, което е несъвместимо с дипломатическия му статут, отбелязва агенцията.

Генералният консул на България в Истанбул е Ангел Ангелов. От Консулството отказаха да потвърдят или отрекат пред OFFNews информацията, че е поискано отзоваването му. Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева заяви пред наш репортер, че няма да коментира този случай по никакъв начин. Няколко часа по-късно от Външно уточниха, че категорично не е било искано отзоваването на генералния консул и че в Истанбул има още шестима консули.

По повод съобщението на БНТ в централната емисия на държавната телевизия, че от Външно са отрекли информацията за поискано отзоваване на български консул от Истанбул, от МВнР заявиха пред OFFNews, че не са коментирали този въпрос пред държавната телевизия.

Ангел Ангелов е дипломат с опит в региона на Югоизточна Европа, консулската дейност и координацията при кризи и конфликти.

Работил е в дипломатическите представителства на Република България в Одрин и Истанбул. В периода 2005 г. - 2009 г. е генерален консул в Одрин.

Има магистърска степен по „Международни отношения” от Университета за национално и световно стопанство, София.

Специализирал е международни отношения и управление на кризи и конфликти в „Джордж Маршал“ център в Германия и „Център за мир и разрешаване на конфликти”, Австрия.

Владее английски и турски език. Ползва сърбо-хърватски и руски език.

Женен е, има дъщеря.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2016 в 10:13

Ние гоним аташе, което развива вражеска дейност, те пък гонят цял генерален консул ей така, да покажат, че са сербез.

След такова нещо трябва да изгоним самото Гьоте, а те ако щат да ни върнат оная скапана Надка.

21.02 2016 в 21:08

Рано или късно истината излиза. Нашият човек е подготвян в Европа да разрешава кризи и конфликти и да се бори за мир. Явно в Европа също много добре разбират с какво си имат работа когато става въпрос за Турция. Турция това въобще не я трогва, което налага друга тактика на ЕС и България - от политика на разрешаване на кризи и борба за мир, трябва да се мине на ефективна система за възпиране. Нормално ще е да им пратим отец Боян Саръев да върне в правата вяра изселниците в Бурса и да построим две три църкви там. Но няма обяснение защо нашият човек е изгонен от Турция, биографията му показва, че е подготвен единствено да разрешава кризи и да се бори за мир.

21.02 2016 в 20:56

До 04 и 05
Вие Надето не я мислете, тя е турска тъща!

21.02 2016 в 20:55

Всуе се пънете - официално съобщение по БНТ - Турция на гони никого!! Браво на библиотекарите, пак вкараха тъпанарите в "размисъл"!

21.02 2016 в 20:21

АМИ НАШИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ТУРЦИЯ ПЪРВО НЕ Е МЮФТИЯ,И ВТОРО Е ОБРАЗОВАН И КВАЛИФИЦИРАН В ЗАЕМАТА ДЛЪЖНОСТ.
ЕРДОГАН И ИСИЕ КАКВО ПРАВЯТ?
В ОКУПИРАНИЯ ОТ ТУРЦИЯ СЕВЕРЕН КИПЪР Е КАЗАРМА ДО КАЗАРМА В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА.ПОКРАЙ МАГИСТРАЛАТА ТЪНЕ В МРЪСОТИЯ,ОБАЧЕ ТУРЦИЯ ПОСТРОИ ОГРОМНА ДЖАМИЯ С ДУХОВНО УЧИЛИЩЕ НА ВИДНО МЯСТО.НЕ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ ИЛИ БЕЗПЛАТНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ДЕЦАТА,НЕ ХУБАВИ СВЕТОФАРИ И ДР...ДЖАМИИ И ПАК ДЖАМИИ И ЖЕНИТЕ С ФЕРЕДЖЕТА И БУРКИ!

21.02 2016 в 20:05

Турция никога няма да стане светска държава заради античовешкия ислям. Дори след Стогодишната война Англия и Франция се разбират, защото са бели хора, а турците са все същите диваци.

21.02 2016 в 19:12

За мюслитата неделя е работен ден бе идиот скопен. В неделя им започва седмицата. Простак непросветен.

21.02 2016 в 18:19

Тия нямат ли си друга работа, точно в Неделя се активираха

21.02 2016 в 18:00

Надка да надене шалвари и забрадка.Иначе, аман й е работата!

21.02 2016 в 17:42

Гаражната Надка кога?